“Символ віри”: чим для України відзначився саміт глав МЗС ЄС

Зустріч на вищому рівні глав зовнішньополітичних відомств відразу 27 країн Європейського союзу, що проходить у Києві, по праву стала однією з найбільш обговорюваних подій у міжнародному політикумі та світовій пресі. Як стверджують аналітики, захід значною мірою підвищив імідж України у світі, а також став “новим поштовхом” для розвитку функціональних відносин між самими учасниками ЄС. У чому сенсаційність згаданого саміту?

Однозначної (чи, вірніше – точної) відповіді це питання немає. І, мабуть, не буде. Своєрідною сенсацією став сам факт проведення зустрічі. Саміт відбувся у столиці держави, яка не є членом Об’єднаної Європи. Його засідання проходили фактично у “військових умовах” – під звуки сирен ППО та в умовах реальної небезпеки бомбардувань ззовні. І, нарешті, участь у ньому взяли практично всі високопоставлені європейські дипломати – навіть ті, хто раніше заявляв про свою “виключну зайнятість”.

Напередодні Київської зустрічі Україну з неоголошеним візитом відвідав Верховний представник із зовнішньої політики та безпеки ЄС Жозеп Боррель. Інспектуючи в Одесі об’єкти, які атакували російські ракети, він пообіцяв місту додаткові кошти на відновлення зруйнованих будівель, а Україні загалом – додатково 5 млрд. євро на підтримку інфраструктури. Надалі – вже на полях саміту – комісар гарантував офіційному Києву “безстрокову підтримку Європи”.

У цьому ж ключі у Києві висловлювалися й інші учасники форуму. Щоправда, своїми словами. Так, наприклад, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у своєму емоційному виступі заявила, що Україна “вже заслужила право бути частиною Євросоюзу”. І додала, що в найближчому майбутньому той же ЄС простягнеться від Лісабона до Луганська. У стриманішому тоні висловився державний секретар Латвії Андріс Пелльс. За його словами, Брюссель зробить усе можливе, щоб Україна інтегрувалася до ЄС “вже найближчими роками”.

“Склалося цілком виправдане враження, що, прийнявши запрошення на Київський саміт, високопоставлені європейські політки вкотре надали Україні якийсь картбланш на вступ до ЄС, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Марі П’юдеба. – Це однозначно і данина поваги до боротьби Києва проти російської окупації, і символ віри Брюсселя в щирість намірів України дотримуватися всіх інтеграційних правил і рекомендацій”. Крім того, за словами експерта, згаданий форум наочно продемонстрував Росії непохитність планів ЄС щодо України.

Схоже, останню думку поділяє і Президент України Володимир Зеленський. Коментуючи попередні підсумки саміту, він наголосив, що у взаєминах Брюсселя намітився новий етап, який максимально зблизить Україну з Об’єднаною Європою.

І з цим важко не погодитись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *