Ситуація погіршується: в Еквадорі введено надзвичайний стан

Введення надзвичайного стану не покращило ситуацію в Еквадорі, яка виникла на фоні спалаху діяльності місцевої мафії та втечі головного барона з вʼязниці. Що насправді відбувається в країні і чи зможе влада взяти ситуацію під контроль?

Останніми днями справи так швидко погіршуються, що Президент Даніель Нобоа змушений був оголосити стан збройного конфлікту. Але давайте розберемося детально, що стало причиною заворушень. 

Географія грає проти

Еквадор географічно розташований між двома країнами, які давно залишаються провідними виробниками кокаїну – Перу і Колумбія. З ризиками, повʼязаними з діяльністю угруповань наркомафії, еквадорська влада бореться вже не перше десятиріччя. Для цього було підлаштоване і законодавство, і безпекові служби тощо. 

Попри це тенденція до посилення впливу злочинних угруповань на території Еквадору спостерігалась вже кілька років поспіль, при чому йдеться не лише про еквадорські групи, а й колумбійські, перуанські і албанські. 

Від президента до президента

Про поступове наростання загроз свідчать такі факти:

  • кількість вбивств за період з 2018 до 2022 року збільшилась на 400%;
  • протягом 2022 року в країні вбито 7800 осіб;
  • за один рік конфісковано 220 тонн наркотиків, що стало антирекордом Еквадору;
  • почастішали сутички у вʼязницях – за 2 роки внаслідок них загинуло 460 вʼязнів. 

Ситуація суттєво погіршилась за часів президентства Рафаеля Корреа, який був при владі 10 років і пішов з посади в 2017 році. Саме при ньому уряд став менш критично ставитися до наркотрафіку через еквадорські тихоокеанські порти. При цьому акцент робили не на боротьбі з переправлянням наркотиків, а на зменшенні кількості насильницьких злочинів. Як показала практика, ця боротьба з “симптомами”, а не з “хворобою” мала фатальні наслідки. Логічним продовженням наркотрафіку став розквіт бандитизму, який вже не вдалося подолати наступникам Корреа. 

Січневе загострення

Надзвичайний стан було оголошено після зникнення з камери ватажка одного з мафіозних угруповань на прізвисько “Фіто”. Достеменно ніхто не знає, чи покинув він територію комплексу з пʼяти тюрем, де відбував покарання, чи переховується десь всередині. Чоловік очолив угруповання після вбивства попереднього голови. “Фіто” між іншим підозрюють в ліквідації претендента на пост Президента. 

Злочинець очолює одне з найбільших і найкривавіших мафіозних угруповань, і це вже не перша його втеча. Зараз надзвичайний стан оголошено на 60 днів. Він включає в себе:

  • розширення повноважень поліції та військових;
  • заборону публічних зборів;
  • введення комендантської години.

Одразу за цим еквадорська мафія відповіла заворушеннями і сутичками в різних регіонах країни. Це відбувається як в містах, так і безпосередньо у вʼязницях. Жителі Еквадору розміщували в соцмережах відео і фото з озброєними злочинцями на вулицях, з палаючими авто та вибухами. Повідомляється, що при цьому загинуло щонайменше 10 осіб.

Апогеєм заворушень стало захоплення студії телеканалу просто під час прямого ефіру. Всіх працівників змусили лягти на підлогу, було чутно постріли, після чого трансляція обірвалась. Пізніше учасників цього теракту захопили поліцейські. 

Напади здійснювали не лише на цивільні обʼєкти: атакували і працівників поліції та військових, декого з них злочинці взяли в заручники. Це супроводжується численними втечами вʼязнів. 

Чому зараз

Серед причин різкого погіршення ситуації – нещодавна зміна влади в Еквадорі. Новообраний Президент Даніель Нобоа – наймолодший в історії країни, який очолив її у віці 35 років. Його прихід до влади відбувся на тлі глибокої політичної кризи. Його програма передбачає покращення системи правосуддя і повернення миру в країну. Вже з першого місяця роботи на посаді він почав активно втілювати задумане в життя, що і викликало бурхливий спротив мафії. Сподіваючись на те, що влада ще не усталена, угруповання намагаються “розхитати” ситуацію по максимуму, щоб повернути стандартний порядок. 

Сусідам клопіт

Важка ситуація в Еквадорі змусила і сусідні країни почати діяти. Так, уряд Перу ввів надзвичайний стан на північному кордоні, де зосередили поліцейських і військових. Такий захід став причиною припущень, що еквадорці будуть тікати з країни, побоюючись за своє життя. Це може призвести до незаконного перетину кордону. Аналітики зазначають, що це дійсно може спричинити заворушення в прикордонних територіях і поглибити кризу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *