Скоро в Європі ніхто не палитиме: де паління потрапить під повну заборону

Кількість смертей від паління у світі коливається близько 7,7 млн осіб за рік. Найгірше, що в цю цифру входять не лише ті, хто має залежність від тютюну, але й некурці, які щоденно зазнають вторинного тютюнового впливу. Ця статистика просто жахлива, оскільки вона обігнала смертність від війн або епідемій. Саме тому Європа має рішучий намір боротися зі згубною звичкою навіть непопулярними методами.

Французи хочуть жити довго

Уряд Франції готує законодавчу базу для введення заборони на одноразові електронні сигарети. В них вбачають кілька ризиків:

  • дехто вважає їх менш загрозливими здоровʼю;
  • підлітки і жінки частіше обирають саме цей вид паління через відсутність неприємного запаху;
  • вони спричиняють ще більшу шкоду навколишньому середовищу через те, що матеріали одноразових електронних сигарет утилізуються згідно правил рідко, а самостійно розкладаються дуже довго.

 Саме через це тут планують серйозно обмежити продажі та використання такої продукції.

Захистити дітей

В Німеччині максимум уваги сконцентрували на дітях, бо саме ця категорія найбільше потерпає від вторинного тютюнового диму, особливо якщо діти знаходяться в обмеженому просторі разом з тим, хто палить. Як не абсурдно, але у більшості випадків таким дорослим стає хтось з батьків.  

Саме тому в Німеччині планують заборонити паління в автомобілях, якщо там знаходяться діти, що не досягли повноліття. Більш того, тут опікуються і тими дітьми, які ще не народились, тому палити в авто не можна буде навіть в товаристві вагітних жінок.

Розмір штрафу за таке порушення ще точно не визначили, але планується зробити його настільки великим, щоб бажання порушити заборону не виникало.

Народжений, щоб не палити

У Великій Британії плани більш масштабні: тут мають намір виростити перше покоління, повністю вільне від тютюнової залежності. Для цього на території Англії заборонять продаж тютюнових виробів всім, хто народився пізніше 31 грудня 2008 року. Тобто, це працюватиме таким чином:

  • спочатку заборона стосуватиметься всіх, хто молодше 14 років;
  • через рік – тих, хто молодше 15 років;
  • ще через рік – тих, хто молодше 16 років і т.д.

Отже, щороку вік людей, яким можна продавати тютюнові вироби, ставатиме більше на 1 рік. Через кілька десятків років тих, хто палить, просто не залишиться.

Проте, урядом керує не лише піклування про здоровʼя людей, головні прагматичні мотиви. Прораховано, що до 2030 року з нинішніми темпами паління економіка Британії втрачатиме щорічно 17 млрд фунтів стерлінгів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *