“Слідами Чаушеску”: Бухарест проголосив курс на забезпечення жителів Румунії товарами румунського виробництва

Новообраний прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку в ході свого першого як глава уряду країни заяви наголосив, що найближчим часом румунська держава здійснюватиме політику повного забезпечення мешканців цієї східноєвропейської країни товарами виключно місцевого виробництва. За словами керівника Кабміну республіки, втілення в життя подібної ідеї виведе Бухарест на новий рівень розвитку в рамках Євросоюзу. Чи так це?

Чіткої відповіді на подібне питання сьогодні не можуть дати навіть наймастичніші аналітики. Раніше Румунія дійсно позиціонувала себе одним з основних виробників продовольчих і навіть промислових товарів у ЄС. При цьому основна частина вказаної продукції у тій чи іншій формі експортувалася до інших суб’єктів Об’єднаної Європи. “У результаті румуни отримували на свій внутрішній ринок лише третину виробів, що випускаються в країні, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE бухарестський економічний оглядач Аурелія Віктор. – Очевидно, настав час переглянути зазначену практику”.

За словами Віктора, у найближчому майбутньому при розподілі системи в рамках експортно-імпортних операцій Бухарест залишить за собою право визначати пріоритет виключно Румунії.

“Ми маємо стати своєрідним символом процвітання окремо взятої країни ЄС”, – наголосив Чолаку. І додав, що Румунія вже має відповідний досвід.

Справді – є. На початку 1980-х Румунія, очолювана тодішнім комуністичним лідером Ніколає Чаушеску, орієнтуючись на внутрішнє виробництво, повністю виплатила свій зовнішній національний борг. Щоправда, тоді цей процес супроводжувався падінням рівня життя пересічних румунів.

Чи піде Чолаку слідами Чаушеску – стане відомо вже в найближчі кілька місяців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *