Снаряди зі збідненим ураном – боятися Росії чи Україні?

Велика Британія повідомила, що надасть для ЗСУ бронебійні снаряди, які в складі мають збіднений уран. Ця новина налякала багатьох українців, адже використовувати ці снаряди будуть на українських землях. Наскільки вони небезпечні?

Що собою представляють

Такі снаряди містять уран з пониженою радіоактивністю. Він залишається після виділення з природного урану ізотопа, який використовується для ядерної енергетики та ядерної зброї.

Залишок має дві фізичні властивості, що роблять його ідеальним бронебійним матеріалом:

  • висока щільність;
  • надзвичайна твердість. 

Саме через це він справляється із задачею пробивання броні танків і інших броньованих одиниць.

Чим небезпечний

Вважається, що після детонації снаряду утворюються розпилені частинки урану у повітрі. Вони шкодять здоровʼю при вдиханню. Саме це викликає полеміку щодо етичності використання такого типу зброї.

Проте, варто памʼятати, що ціль використання – знешкодити або навіть ліквідувати супротивника. Чи логічно при цьому хвилюватися про стан повітря, який він вдихає – питання дивне. 

Достовірні факти

Окрім загального шуму в ЗМІ варто звернути увагу на наукові підтвердження шкідливого впливу на організм та навколишнє середовище. Але виявляється, що думки про шкоду, яка повʼязана з ураном, є лише домислами та припущеннями. Реальних даних про це немає.

Під час війни з Іраком США застосували 14 тис танкових снарядів такого ж типу і ще 940 тис 30-мм пострілів з застосуванням збідненого урану. Єдиними, хто постраждав від цього, стали війська супротивника. 

Небезпека все ж таки є

Варто памʼятати, що під час детонації снарядів будь-яких типів з менш “страшними” назвами виділяється цілий перелік шкідливих речовин:

  • токсична органіка;
  • чадний та вуглекислий газ;
  • оксид азоту;
  • оксид сірки тощо.

Вони змінюють рН грунту, викликають опіки рослин, слизових тканин і дихальних шляхів живих істот и т.д. Такі речовини вже рік забруднюють атмосферу, землю та грунтові води України. В майбутньому це може призвести до проблем зі здоровʼям.

Кому вигідна паніка

Під час війни в Іраку було отримано досвід, який свідчив: більшість танків радянського виробництва неспроможні витримати удари снарядів зі збідненим ураном. Наразі в армії РФ спостерігається значний дефіцит більш-менш сучасних танків, тому проти таких боєприпасів вони не захищені. 

Найбільше вигідна паніка з приводу боєприпасів з ураном саме Росії. І тому ТГ-канали та сайти, які спонсоруються партнерами РФ, займаються активним розповсюдженням панічних настро

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *