«Справа Трампа»: за що колишній президент США може опинитися у в’язниці?

Федеральний суддя у Вашингтоні підтримав нове звинувачення на адресу екс-президента США Дональда Трампа. Колишньому главі держави звинувачують змову проти прав громадян, порушення присяги, спроба протидії офіційному розслідуванню та заклики до насильницького повалення чинної влади. За сукупністю висунутих претензій йому загрожує до 20 років ув’язнення. Що ж відбувається?

Прямої відповіді на це питання сьогодні не можуть дати навіть досвічені аналітики. Передбачається, що в даному конкретному випадку офіційний Білий дім, представники якого уважно стежать за так званою «Справою Трампа», активно намагається відвернути обивателя від гучних скандалів із нинішнім главою Сполучених Штатів Джозефом Байденом. «Трамп є основним, якщо не єдиним фаворитом на майбутніх президентських виборах у США, – констатував у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Якщо він буде «вибитий із колії», Байден фактично забезпечить собі перемогу».

Слід особливо відзначити, що вибити Трампа зі згаданої колії зараз не так просто. Горезвісні звинувачення висуваються йому вже втретє. Раніше йому чудово вдавалося парирувати будь-які акримінації в причетності до спроби штурму Капітолію в 2020-му році і нібито втраті важливих документів у 2022-му. Чи вдасться парирувати надалі?

За словами самого Трампа, зараз проти нього розгорнулося справжнісіньке цькування. «Я не винен за всіма інкримінованими мені пунктами, – зазначив, зокрема, він. – Я ніколи і нічого не робив протизаконного: моєю головною метою було зробити Америку великою. Комусь це дуже не подобається, ось за це мене і хочуть запроторити за ґрати».

Як стверджують незалежні експерти, за своєю суттю претензії, що висуваються екс-президенту США, не мають жодної законодавчої основи, і в черговий раз можуть бути розвінчані. Мовляв, документи, що «зникли», в результаті були знайдені, а прямого заклику штурмувати будівлю вищого законодавчого органу країни Трамп не давав. Втім, тут все залежатиме від юристів – як прихильників, так і супротивників колишнього президента. Кожен із них уже заявив, що у реалізації своїх професійних амбіцій піде до кінця.

Тим часом Байден вже зазначив, що його не цікавить ситуація довкола «Справи Трампа». Президент США підкреслив, що ухвалить будь-яке судове рішення щодо свого конкурента.

Наскільки щирою є ця заява, залишається лише здогадуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *