Спроба №10: Чи зможе Захід реалізувати нові ефективні санкції проти Росії

У п’ятницю, 24 лютого, було затверджено черговий – десятий пакет політичних та економічних санкцій Європейського Союзу щодо Російської Федерації. Як стверджують аналітики, нововведення дозволить різко знизити вплив Москви на міжнародній арені.

Згідно з офіційною інформацією, поширеною каналами керівництва ЄС, у відповідний «чорний список» увійшли 121 фізична та юридична особа, десятки великих компаній, а також деякі пропагандистські ЗМІ РФ. За словами глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, подібні заходи мають «змусити Росію припинити військові дії на території України». «У наших списках санкцій опинилися ті, хто проводить і виправдовує насильницьку депортацію цивільного населення з українських населених пунктів, порушує правила Женевської конвенції і в цілому спонсорує агресивні дії російської армії», – зазначив Боррель.

Серед «заборонених» у Європі структур – фірми з РФ, які раніше імпортували електроніку замість корисних копалин і пшениці. Крім іншого, російські експортери більше не зможуть укладати та реалізовувати угоди на постачання до ЄС синтетичного каучуку та асфальту. Окрема заборона стосується діяльності підрозділів російського телеканалу Russia Today. Передбачається, що їхнє мовлення в Об’єднаній Європі буде скорочено на рекордні 80 відсотків.

Тим не менш, в деяких структурах ЄС та США висловлюють сумнів у «крайній ефективності» згаданого «десятого пакету санкцій». «Це дуже м’які обмежувальні заходи, – йдеться у заяві уряду Польщі. – Ці зусилля колективного Заходу навряд чи матимуть змогу послабити російську економіку». У подібному плані висловились дипломати Данії, Румунії та Чехії.

«Прийнятий санкційний пакет передбачає позбавлення Москви додаткового прибутку у розмірі $11 мільярдів на рік, – нагадав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Уільям Конноллі. – По-перше, сьогодні ніхто не може гарантувати виконання всіх без винятку пунктів такого пакету: багато західних компаній не мають наміру відмовлятися від раніше укладених із Росією контрактів. По-друге, потужності, що потрапили під санкції, Москва в змозі переорієнтувати на азіатський і латиноамериканський ринки. І, нарешті, по-третє, російські ЗМІ можуть і надалі охоплювати аудиторію в ЄС через мовлення в Інтернеті».

Хоч би що говорили, а офіційний Брюссель уже оголосив про намір жорстко контролювати нові санкції проти Москви. Наскільки вони виявляться ефективними, світ дізнається вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *