Ставка на майбутнє: чого чекати від візиту Зеленського до Нідерландів

Напередодні президент України Володимир Зеленський прибув із офіційним візитом до Королівства Нідерландів. Під час свого відвідин Амстердама та Гааги глава української держави зустрівся з прем’єр-міністром цієї європейської країни Марком Рютте та прем’єр-міністром Бельгії Олександром Де Кро, а також високопосадовцями нідерландського та бельгійського оборонних відомств. Європейські аналітики практично в один голос стверджують, що цей візит має історичне значення.

Сентенція про те, що роль приїзду Зеленського до Нідерландів складно переоцінити, певною мірою не позбавлена здорового глузду. Вся річ у тому, що з моменту проголошення Україною незалежності 1991 року офіційний Київ практично не приділяв належної уваги контактам з Амстердамом. І даремно: той самий Амстердам грав і грає одну з ключових ролей у системі оборони та юриспруденції Євросоюзу.

Схоже, відвідування главою української держави Нідерландів і покликане було заповнити цю прогалину. Насамперед, із Зеленським на базі нідерландських ВПС поспілкувався король цієї європейської країни Віллем-Александр. Як стверджують чиновники королівського протоколу, Його Величність «висловила підтримку Києву у боротьбі українців проти агресії Росії» та запропонувала інтенсифікувати військову та фінансову допомогу ЗСУ. Цю думку повністю підтримала глава Міноборони Королівства Кайса Оллонгрен. “Ми зобов’язуємося забезпечити українську армію сучасними озброєннями”, – резюмувала, зокрема, вона. У подібному контексті висловилися Марк Рютте та голова Сенату Нідерландів Ян Браун.

Ще однією віхою на шляху розвитку відносин Києва та Амстердама став виступ Зеленського у будівлі Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі. Там він закликав керівника зазначеної структури Петра Хофманського докласти всіх зусиль для арешту та проведення процесу щодо президента Російської Федерації Володимира Путіна. «Це має бути показовий суд над лідером держави-агресора», – наголосив Зеленський.

«Немає жодних сумнівів, що візит українського президента до Нідерландів справді увінчався успіхом, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нідерландський експерт Александр Мітц. – Загальна атмосфера, з якою Зеленського приймали у нашій країні, свідчить про зростання його популярності у Європі. Таким чином, він уже зробив ставку на майбутнє: не виключено, що надалі Амстердам стане послідовним апологетом найширшої інтеграції України до структур Північноатлантичного альянсу».

Як би там не було, наразі однозначних прогнозів про майбутнє українсько-нідерландських контактів ніхто не дає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *