“Стимул”: чому Румунія має намір домогтися вступу України до НАТО та ЄС

Напередодні заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане виступив із сенсаційною заявою, в якій максимально просто пояснив позицію Бухареста щодо найширшої інтеграції України до структур Альянсу та Європейського союзу. За його словами, на сьогодні для Румунії це в буквальному значенні є справою честі. Або питанням життя та смерті – кому як більше подобається. Що це могло б означати?

Ні для кого не секрет, що зараз Румунія є найактивнішим лобістом інтересів Києва в так званому “євроатлантичному ключі”. Той же Бухарест регулярно виступає з ініціативами приєднання України до десятків партнерських програм, домагається виділення ЗСУ додаткової військової допомоги та підтримує голосування щодо ключових українських питань у Єврокомісії та структурах ООН. Зараз, як зазначив Джоане, подібні зусилля необхідно активізувати.

“Це буде непростий процес, але зараз він є чи не основним стимулом для Бухареста, щоб остаточно піти з периферії Європи і максимально наблизитися, нарешті, до її центру, – підкреслив, зокрема, заступник Генсека Альянсу. – Якщо Україна [разом з Молдовою] вступить до ЄС, то з географічної точки зору Румунія перестане бути “окраїнною європейською країною”. На питання, як у цих умовах румунська держава почуватиметься з політичної точки зору, Джоане волів не відповідати.

На думку аналітиків, саме таким чином Бухарест зможе реалізувати свої геополітичні амбіції. “Справа тут навіть не в Україні чи Молдові, – сказав у спеціальному коментарі для інформаційного агентства EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Олександр Мітц. – Схоже, у цьому питанні Румунія має виключно власні цілі. Хоче Київ того чи ні, він уже опинився в центрі відповідних” румунських інтересів. Те, що ці інтереси співпали з намірами України – вже зовсім інше питання”.

Передбачається, що вже наприкінці поточного місяця Бухарест надасть власний план української євроінтеграції, а на найближчому голосуванні в Єврокомісії скаже “так” виділення Києву додаткових фінансових коштів у рамках гуманітарних програм ЄС.

Все інше – питання часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *