«Стоп-кран»: чому американські конгресмени виступили проти постачання озброєнь Україні

Представники Республіканської партії (РП) у Конгресі США направили чинному американському президенту Джозефу Байдену спеціальний лист, у якому закликали припинити постачання Вашингтоном летальної зброї Києву. У документі зазначено, що через такі вливання економіка Сполучених Штатів зазнає «суттєвих втрат». Чи зможуть адресанти послання домогтися від Байдена чіткої відповіді?

На перший погляд – ні. Справа в тому, що відповідне звернення підписали лише 19 конгресменів, які не представляють абсолютну більшість у законодавчому органі Сполучених Штатів Америки. Крім того, у вищих ешелонах самої РП поки що немає єдиної думки щодо майбутнього військових домовленостей з Україною. Але факт залишається фактом: окремі політичні сили в США мають намір покласти край зазначеним контактам Вашингтона та Києва.

І річ тут навіть не в геополітиці. За словами низки американських республіканців, з початку 2022-го року Америка вже надала Україні військову допомогу на загальну суму $113 млрд. доларів – гроші, які вашингтонською владою не виділялися на жодну власну армійську кампанію, включаючи Корею, В’єтнам та Ірак. «Сьогодні для Києва ми є найбільшим донором, тоді як подібні внески наших союзників по НАТО блякнуть у порівнянні з американськими відрахуваннями», – йдеться, зокрема, у листі. І далі його автори резюмують буквально таке: «Наші запаси, на поповнення яких найчастіше йдуть роки, Україна витрачає за лічені місяці. Ми повинні дбати про власну безпеку та збільшення своїх арсеналів».

А ось у цьому конгресмени по-своєму мають рацію. Ні для кого не секрет, що останнім часом офіційний Вашингтон серйозно розглядає можливість зміцнення свого впливу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і не відкидає військової підтримки Тайваню в його ймовірному протистоянні з материковим Китаєм. Крім того, сьогодні США повинні здійснювати так звану «політику стримування» щодо Ірану та Сирійської Арабської Республіки, на що також знадобляться додаткові гроші.

«На цьому фоні говорити про повномасштабне спонсорування ЗСУ з боку виключно Сполучених Штатів Америки явно не доводиться, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський аналітик Вільям Конноллі. – Обговорюваний лист конгресменом Байдену є своєрідним «стоп-краном», який цілком може загальмувати цей процес».

Проте реакції Джозефа Байдена на згадане звернення поки що не було. І, як передбачається – не буде. Раніше глава американської держави заявив, що його країна не має наміру відмовлятися від «різних партнерських програм із Києвом». Таким чином, США і надалі санкціонують постачання ЗСУ танками Abrahams, системами Javelin і навіть відносно сучасними комплексами Patriot.

За словами незалежних експертів, ситуація може змінитися лише після проведення у Сполучених Штатах чергових президентських виборів, намічених на 2024 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *