Суд у форматі онлайн: справа пʼятьох російських шпигунів у Великій Британії

Суд над підозрюваними обіцяє бути довгим і незвичним. Одночасно судять 5 громадян Болгарії. Всі вони – молоді люди, які вистежували і передавали російській стороні інформацію щодо осіб і місць, які були цілями РФ.

Коротка карʼєра

Шпигунська діяльність підозрюваних тривала з літа 2020 року по лютий 2023 року. Всі пʼятеро легально проживали в ЄС. Серед них три чоловіки і дві жінки:

  • Орлін Русєв;
  • Бізер Джамбазов;
  • Катрін Іванова;
  • Іван Стоянов;
  • Ваня Габерова.

Всі вони проводили діяльність з групою, яка знаходиться у Великій Британії. Зараз вони утримуються під вартою. 

Суд як показник прогресу

Особливість судового процесу полягає в тому, що звинувачувані не були присутні фізично, вони приєдналися лише по відео-звʼязку. Між собою вони не контактують, оскільки утримуються в різних вʼязницях. Онлайн формат дозволив їм підтвердити свою зовнішність.

Перекладач з болгарської присутнім не був, але невідомо, чи потребували його звинувачені. Наступне слухання відбудеться більше ніж через 2 тижні. 

Слідство вважає, що група займалася збором інформації та підготовкою змов. Такі дії прокурор розцінює як ті, що становлять загрозу національній безпеці. В розслідуванні та судочинстві справу розглядають відповідно протоколу про терористичну діяльність. 

Путін у сусідах

Встановлено, що осередком дій був пансіонат, яким володіє Орлін Русєв. Саме він і керував діями групи. Завдання ватажок отримував від Яна Марсалека, який знаходиться за межами Великої Британії. Ця особа – в минулому директор компанії Wirecard. Марсалек раніше був оголошений в розшук на території Німеччини за шахрайство. Потім чоловік втік в Росію, і зараз за даними слідства мешкає в Москві, перебуваючи під захистом ФСБ. Його нинішнє помешкання знаходиться в тому ж районі, де маєтки Президента РФ і заступника Радбезу Медведєва. 

Втечі Яна Марсалека до Москви за даними слідства сприяв колишній співробітник австрійської розвідки і депутат Шелленбахер. Особи, які ведуть слідство про шпигунство, вказують, що Марсалек повʼязаний з приватними компаніями військової галузі РФ та офіцерами російської розвідки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *