Сховатися від війни за кордоном більше не вдасться

В перші дні війни кордон України в напрямку Європи перетнуло багато українських чоловіків, які виїхали через небажання воювати або жити на території країни, охопленої військовими діями. Багато з них втікали від війни разом з родинами, яким буде набагато легше вижити в новій країні, аніж просто жінкам з дітьми на руках. Потім можливість виїзду для військовозобовʼязаних закрили. Але зараз виявилось, що їм скоро прийдеться повернутися назад.

Розмови про постановку на облік тих, хто виїхав за межі України, точилися давно. Військове положення і загальна мобілізація стосується всіх громадян, і навіть тих, хто зміг проникнути за межі країни. Повістки в українських містах і селах вручають чоловікам від 18 до 60 років, проте з лютого 2022 року не чіпали тих, хто виїхав.

Проте в кінці 2022 року Кабінетом Міністрів були опрацьовані нові правила щодо постановки на військовий облік. Згідно з ними військовозобовʼязані повинні повернутися в Україну. Це стосується тих, у кого немає відтермінування. Окрім того, обовʼязковими тепер будуть і періодичні перевірки в ТЦК – реформованих військкоматах.

Як це вдасться організувати? Більшість чоловіків, які виїхали, отримали статус тимчасового прихистку в країнах ЄС та інших, де вони перебувають нарівні з іншими біженцями, тобто офіційно. Дані про таких чоловіків будуть надаватися в українські диппредставництва для війскового обліку призовників, військовозобовʼязаних і тих, хто перебуває в списках резервістів. Консульський облік дасть можливість регулювати питання подальшого перебування таких осіб за кордоном на легальній основі.

Повністю алгоритм постановки на військовий облік українців, що перебувають за кордоном,буде опрацьований до 5 липня 2023 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *