Сценарії президентства Трампа: чого слід очікувати

Головна політична подія цього року, яка вплине на весь світ,- вибори в США. Одним з найбільш ймовірних кандидатів на пост є Дональд Трамп, але не варто наївно вважати, що в разі його приходу до влади світ знає, що отримає. Як би не хотілося згадувати тут слова Путіна про те, що він не хотів би приходу до влади Трампа через його непрогнозованість, але це дійсно так: в політичному середовищі за цим персонажем закріпилася слава непослідовної і раптової особи. Саме тому робити якісь прогнози на його рахунок дуже важко. Але можливо. 

Питань постає багато і основні з них такі:

  • Чи обмежить він захист Європи, як погрожує?
  • Як це позначиться на виживанні України?
  • Як зміниться позиція США стосовно конфліктів на Близькому Сході?
  • Чи зміниться американська взаємодія з Китаєм?

Кожен думаючий американець скаже вам, що Трамп передусім не політик, а бізнесмен. Непередбачуваність – це та його перевага, яка є і найбільшим недоліком. Він не схильний до вивчення історії і політики, а основною рушійною силою залишається слідування інстинктам. 

Перше, що підкреслюють всі аналітики, це дитяче бажання Трампа діяти не за стратегією, а всупереч політичній спадкоємності. Якщо професіонали щось вперто рекомендують, він точно цього не зробить. А варіантів того, як саме можна чинити свавілля, існує багато. При цьому зазначають, що з 2025 по 2029 дещо в його політичному житті було б абсолютно новим:

  • Відсутність будь-якого керівництва “згори” – авторитетних персон в Кабінеті міністрів і Конгресі, які стримували найбільші ексцеси під час першого його терміну. 
  • Республіканська партія повністю підлягає його впливу, яскравим прикладом чого є блокування підтримки Києву. Тобто, всі його наміри втілюватимуться урядом в життя легше, ніж за минулої каденції.
  • Ситуація з минулого терміну дуже загострилася. Росія і Китай активно демонструють підвищення своєї регіональної могутності. 

Так само змінився і сам Трамп, тому цього разу світ можуть чекати реальні сюрпризи.

Але попри всю непередбачуваність політичні експерти виділяють два найбільш ймовірні варіанти проведення зовнішньополітичного поводження в разі його перемоги:

  • Ізоляція. В очах Трампа всі союзники – зайвий тягар для США. Він вірить, що захист з півночі чи з півдня ніколи не знадобиться, а з заходу і сходу є надійний захист у вигляді океану. Як в інших країнах люди вбивають одне одного – не проблема американців. Тобто, тут чітко прослідковується ізоляністська тенденція, що спроможна втримати США від зайвої поляризації. 
  • Антикитай. Цей варіант зосереджений на тому, щоб завадити Китаю стати повноцінним конкурентом США. Для цього можна було б завадити зближенню Китаю з Росією, віддавши Кремлю Україну. 

Також варто нагадати, що на відміну від минулої каденції зараз зовнішня політика формується не лише американськими намірами, але й необхідністю реагувати на кризи та війни світу. Бо не реагувати ніяк – означає дати козир в руки новим силам, таким, як неоімперський агресор, що вже два роки є кошмаром європейців. Тож і перед самим Трампом в разі перемоги постане непросте питання: як бути далі? Чи здатен він відповісти на нього як зрілий політик і мудра людина, покаже час. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *