США Україні не допомагає: що далі?

Кілька днів тому Президент Зеленський заявив, що без допомоги США Київ не переможе. Це викликало безліч питань як серед українців, так і серед політиків. Навіть якщо Україна програє, варіантів того, як саме це станеться і які наслідки матиме, існує безліч. Але і шанс того, що ситуація може змінитися, повністю не відкидається, адже Президент України може використовувати такі промови для ініціації активнішої допомоги. Тож пропонуємо розібратися з самими актуальними питаннями, які тривожать людей останніми днями.

В питанні 60 млрд доларів, які зависли в США, головною в очах світової спільноти є не доля України, а те, що відбуватиметься у світі далі, адже наслідки російсько-української війни впливають без перебільшення на всі континенти. Українська армія все більше здає позиції, їй не вистачає як військовослужбовців, так і зброї, тому про тріумф Путіна говорять все більше і все частіше. 

На фоні того, що відбувається, в першу чергу варто розібратися з такими питаннями:

  1. Чи може Європа впоратися з цим без допомоги США?
  2. Чому Конгрес не надає обіцяних 60 млрд?
  3. Чи виживе Україна, якщо Америка не змінить позицію?
  4. Коли ситуація остаточно проясниться?

Отже, поїхали.

1. Чи може Європа впоратися з цим без допомоги США?

Звичайно, заяви про підтримку “стільки, скільки буде потрібно” з вуст американських політиків були лише політичними спічами. В кулуарах все набагато конкретніше, тому з самого початку війни йшлося приблизно про 250 млрд доларів, і на даний момент третина цих коштів вже виділена. 

При цьому треба зазначити, що головний спонсор українського спротиву з початку 2024  – Європа, в той час як раніше цю роль виконувала Америка. Але треба взяти до уваги ще один фактор, а саме – фінансову допомогу (а не військову). Тут Європа далеко обігнала США.

Тепер про нагальне. Щоб замінити Америку, європейським країнам доведеться збільшити асигнування та обсяги виробництва вдвічі. Очевидно, що певну частину потреб спробують закрити за рахунок фінансової допомоги на цивільні потреби.

При цьому країни Європи ведуть себе по-різному: найбільше “напружились” ті, хто безпосередньо межує по кордону з Росією. В процентному співвідношенні асигнувань Естонія, Литва, Латвія та Норвегія набагато випередила не лише Велику Британію, Німеччину, але і ті самі США. Причому, різниця складає десятки разів, бо саме вони першими потраплять під удар в разі російського вторгнення. 

До того ж, країни, які можуть бути відносно спокійними через географічний фактор, виділили кошти не в Київ, а на рахунки своїх же виробників зброї, що укріпило їх економіку. 

Чому Конгрес не надає обіцяних 60 млрд?

Щоб затвердити допомогу, необхідно узгодження обох палат Конгресу. В Сенаті більшість – це прихильники нинішнього Президента Байдена, вони затвердили питання ще у лютому, а в Палаті Представників більшість становлять республіканці на чолі зі спікером Джонсоном. Тут дуже активна частина прихильників кандидата в Президенти Трампа. Вони безкінечно змінюють свої вимоги: іноді хочуть, щоб допомога була привʼязана до питань міграції через мексиканський кордон, іноді – з ліцензуванням експорту скрапленого газу. Останньою умовою була вимога про оформлення допомоги в кредит. 

Спікер теоретично може взяти ситуацію в свої руки, але при цьому прихильники Трампа могли б оголосити йому вотум недовіри, тобто він розплатився б за таке рішення своєю посадою. 

Отже, українське питання стало заручником внутрішніх політичних протиріч і боротьби за владу. Чекати, що напруга спаде до листопада 2024 року, коли пройдуть вибори, не варто.

Шанси України на виживання

Вже зараз українці максимально економлять снаряди, і це дуже допомагає Путіну. В той же час Зеленський намагається донести до світових політиків, що програш України стане початком Третьої світової війни. 

Показову ілюстрацію того, що відбувається зараз на фронті, надав командувач ВС НАТО Кристофер Каволі. Він розповів, що вже зараз співвідношення снарядів України і Росії – 1:5, а через пару місяців стане ще меншим – 1:10. Він пояснив дуже просто: “Коли одні стріляють, а інші – ні, то програє той, хто не відстрілюється”. 

Не краще справи і з держскарбницею. Лише на 2024 рік українські видатки становитимуть 87 млрд доларів, а доходи не перевищать 46 млрд. Без допомоги Заходу доведеться застосувати цілий ряд неприємних рішень: зменшити соціальні витрати, підвищувати податки, приватизувати держмайно і друкувати гроші, які знецінюватимуться. Також кошти потрібні для нової хвилі мобілізації. І це лише 2024 рік. Навіть якщо чудо станеться, і допомогу в 60 млрд розблокують, вже за півроку почнуться переговори про фінансування на 2025 рік. А оскільки це буде за місяць до президентських виборів у США, нічого доброго не очікується. 

Коли буде поставлено крапку

В чому сенс блокування допомоги прихильниками Трампа? Їх мета – паралізувати дії адміністрації нинішнього Президента, щоб показати його слабким, що значно підвищить шанси на перемогу. Саме тому на них не діють ніякі аргументи і вони не йдуть на компроміси – це просто не відповідає їх меті. 

Вплинути на них намагалися всі як всередині країни, так і з-за кордону. Остання ставка була на головних союзників США – Велику Британію. Британський Міністр закордонних справ Кемерон особисто прибув у Вашингтон цього тижня, щоб донести, наскільки важлива допомога Україні. Проте той самий спікер Джонсон, який боїться втратити своє крісло через тиск опозиції, відмовився навіть зустрітися з Кемероном, пояснивши це надмірною зайнятістю і лавиною справ. Красномовність такої відмови не залишила ілюзій. 

Британець вирішив використати всі можливості, тому зустрівся і з Трампом, щоб переконати його у надзвичайній важливості допомоги Києву, але це теж не подіяло. Більш того, ще напередодні візиту британця позицію команди Трампа чітко виразила представниця Конгресу Тейлор Грін, яка порекомендувала Кемерону “поцілувати її в дупу” і не лізти в американську політику. Отже, навряд чи можна чекати на якісь зміни з того материка. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *