США ухвалили бюджет без допомоги Україні: які наслідки для перебігу війни це матиме

Шатдаун в США мав наступити 1 жовтня о 00:01, і лише коли почалась остання година до цього моменту, Президент Байден підписав проект. Проте, проблема так і не вирішена, вона лише відтермінована на 45 днів. Підписання відбулося за умови, що фінансування на підтримку України в ньому наразі немає. Що це означає і як відобразиться на перебігу війни, читайте далі.

Не все пропало

Українські посадовці з усіх сил запевняють: все нормально, ми і без цього не пропадемо. Пояснюють це тим, що та зброя, яка виділена раніше, і далі буде надаватися Києву. Більш того: фінансування, яке виділялося в попередньому бюджеті, було перехідним. Це означає, що залишки від минулого періоду будуть використовуватися надалі.

Зараз залишки становлять:

  • 1,6 млрд доларів на оборонну допомогу;
  • 1,2 млрд доларів прямої бюджетної допомоги;
  • кошти на різні програми, як от енергетична, соціальна та ін.

Але у відповідь на такі оптимістичні заяви одразу виникає кілька питань:

  • Чому це фінансування не було використано в повному обсязі за минулий період? Відомо, що в ЗСУ є жахливий дефіцит критично необхідного типу озброєння, а те, що його надають не одночасно, а розтягнуто в часі, – негативний фактор.
  • Що буде після того, як і раніше виділені резерви вичерпаються? 

Оптимізм видається показним, але українським посадовцям нічого не залишається, як шукати в цій ситуації нехай не плюси, але хоча б якомога менше мінусів.

Що кажуть американці

Поточна ситуація стала протистоянням двох філософій американців:

  1. Демократія і свобода світу – головний пріоритет для політики США, тому допомога українцям – справа честі.
  2. Прийшов час сконцентруватися на власному добробуті і розвитку всередині країни. 

Саме цими точками зору зараз активно маніпулюють політики в Конгресі. В обох партіях і в обох палатах є ті, хто вважає, що Україну треба підтримувати і в рамках наступного бюджету. Проте, їх кількість не становить більшості, яка потрібна, щоб прийняти такий бюджет  без проблем. 

Наступний раунд – в листопаді

За 1 годину до настання 1 жовтня було ухвалено тимчасовий бюджет. Він діятиме 45 діб, тобто, до 17 листопада. До цього часу мусять розробити і затвердити постійний бюджет. 

Це означає, що українські дипломати мусять до 17 листопада вмикнути діяльність на повну, щоб змінити ситуацію на свою користь. Протистояння буде серйозним, бо і російська дипломатія намагатиметься вплинути на результат. Те, що до 1 жовтня підтримку Україні не затвердили, вже прекрасний показник і дзвіночок про те, що для Кремля перспективи покращуються. Хто зможе бути переконливішим, дізнаємося вже до кінця осені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *