США: ядерний удар по Україні варто розглядати, як загрозу країнам НАТО

Проект резолюції про те, що використання Росією ядерної зброї проти України треба вважати нападом на НАТО, вже зареєстровано в Сенаті. Авторами проекту стали сенатори від демократів і республіканців. Після реєстрації резолюції була проведена конференція з представниками ЗМІ, щоб пояснити свою позицію.

В чому суть

В разі використання ядерної зброї в Україні станеться справжня катастрофа. Однак зоною враження буде не лише українська земля, але і багато інших країн НАТО, в тому числі – члени Альянсу.

Наразі вірогідність застосування цього типу зброї розглядається як висока. Останній раз подібний пік був у часи Карибської кризи, коли у 1961 році США розмістили на території Туреччини (члена НАТО) ракети середньої дальності. Ця подія викликала переміщення радянських ракет на Кубу. Та криза могла привести до початку глобальної ядерної війни.

Єдиний спосіб запобігти

Представник Республіканської партії розповів журналістам, що найкращий спосіб запобігти застосуванню Росією ядерної зброї – це пояснити Кремлю, що наслідки будуть дуже невигідні. Про те, що відповіддю стане війна проти НАТО, мусить знати не тільки кремлівська верхівка, але і військове керівництво, яке віддає накази.

Експерти вважають: чим більше Україна здобуватиме успіхів у контрнаступі, тим більшою буде вірогідність підриву найпотужнішої у Європи атомної станції.

Підставою для резолюції, яку зареєстрували в США, є 5 стаття статуту НАТО про колективну оборону. Вона працює не лише щодо безпосереднього перетину кордонів країн-членів НАТО, але і в разі шкоди, свідомо заподіяної її членам. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *