Чому присутність Путіна на саміті БРІКС така важлива для ПАР

Інтрига тягнулася довго. Рішення про візит на БРІКС пройшло багато стадій, які свідчили про те, як змінюються сфери впливу в міжнародній політиці.

Етап перший: арештувати!

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна з приводу справи про депортацію українських дітей. Таким чином Президента РФ вперше не політично, а юридично признали злочинцем. Отже усі держави-учасниці Римського статуту, якщо Путін опиниться на їхній території, зобов’язані його затримати на виконання ордера МКС, в тому числі – і ПАР, де відбудеться БРІКС.

Етап другий: міняємо ландшафти вручну

Присутність Путіна на БРІКСі стала питанням. Арешт – неприпустимий, бо організатори несуть відповідальність за безпеку запрошених осіб, а не арештувати його теж не можна.

Тож країни ПАР серйозно почали розглядати два варіанти:

  • можливість виходу з Римського статуту;
  • перенесення саміту в Китай, де ордер не діє.

Однак на це не наважились.

Чому ж Путін настільки важливий для них? Крім економічних і торговельних інтересів Росія допомагає утримувати владу в цих країнах завдяки присутності своїх військових підрозділів на кшталт “Вагнера”. Отже, сваритися з російським ватажком дуже невигідно, бо можна позбутися “трону”.

Етап третій: ризикну!

Ще кілька днів тому Президент ПАР заявив: Путін все-таки відправиться на саміт. Як це буде здійснено і як вдасться запобігти неминучому арешту, не повідомлялося. 

Однак треба пригадати, що у 2015 році подібний інцидент в ПАР вже відбувся: під час перебування у них не було заарештовано колишнього президента Судану Омара аль-Башира, хоч він і значився на той час у розшуку за звинуваченням у геноциді.

Етап четвертий: вдома краще

Вже через кілька днів прес-офіс Президента ПАР повідомив: Путіна на саміті БРІКС таки не буде. Він зможе прийняти участь в онлайн-форматі, в той час як від Росії прибуде інший представник – голова МЗС Лавров.

Саміт відбудеться з 22 по 24 серпня. Буде не дивно, якщо історія матиме продовження.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *