“Терпець урвався”: ЄС припиняє фінансування проектів у Палестині

Європейська комісія (ЄК) оголосила про намір закрити масштабну програму матеріальної підтримки Палестинської автономії. Згідно з офіційною інформацією, найближчим часом Брюссель відкличе пакет допомоги Газі на загальну суму €700 млн. Як стверджують у Євросоюзі, це пов’язано з нападом палестинських екстремістів на територію Ізраїлю. Втім, нинішні дії керівництва Євросоюзу мають інші підстави.

У зазначений пакет допомоги Сектору Газа входить спонсорування проектів з будівництва житла, виплати пенсій та субсидій незаможним арабам, а також створення мережі середніх, середньо-спеціальних та вищих навчальних закладів. Раніше Європейський Союз уже вклав у реалізацію такого плану понад €3 млрд. При цьому Об’єднана Європа ухвалила на своїй території понад 2 мільйони палестинських біженців. Суботній напад радикалів ХАМАС на Ізраїль, який призвів до початку нової війни на Близькому Сході, зробив подальші роботи в цій сфері безглуздими.

“Масштаби терору та жорстокості щодо Ізраїлю перекреслили всі ділові та гуманітарні проекти між ЄС та Палестинською автономією”, – резюмував єврокомісар з питань розширення Євросоюзу Олівер Вархелі. І, між іншим, нагадав, що раніше та сама палестинська сторона неодноразово порушувала умови відповідних домовленостей з європейськими донорами, головною з яких була відмова представників радикальних арабських організацій від провокацій проти Ізраїлю.

“Схоже, цього разу в Європи загалом і Єврокомісії зокрема терпець урвався остаточно, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нідерландський правозахисник Александр Мітц. – Все логічно: фактичним оголошенням війни Ізраїлю палестинці нівелювали всі партнерські програми, що працювали раніше, разом з програмами . Для відновлення довіри в цьому контексті Газі знадобиться не менше кількох десятків років”. Як підкреслив аналітик, у найближчому майбутньому ЄС може залишити за собою право ввести санкції проти деяких палестинських організацій та приватних осіб, які працюють у країнах Євросоюзу.

Як би там не було, 10 жовтня глави МЗС держав ЄС зберуться на екстрене засідання, присвячене ситуації навколо Ізраїлю. Порядок денний заходу тримається в найсуворішій таємниці, проте, за деякими даними, мова на зустрічі піде про посилення захисту єврейських громад в Європі та боротьбу з нелегальною імміграцією. Передбачається також, що про припинення фінансових контактів із Палестиною оголосять кілька окремо взятих країн Об’єднаної Європи.

Про масштаби наслідків таких санкцій для Палестинської автономії залишається лише здогадуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *