Трамп і Байден: знайди 10 відмінностей

На президентських виборах 2024 в США будуть змагатися два найбільш ймовірні претенденти на цей пост: Трамп і Байден. Родзинка ситуації полягає в тому, то в багатьох питаннях щодо зовнішньої політики країни їх погляди значно розходяться. Всі ці моменти будуть сприяти різним шляхам і напрямкам розвитку США. 

Цю різницю найкраще видно з того, що провідний лозунг Трампа – “Америка понад усе”, в той час як Байден бачить майбутнє в постійному розширенні взаємодії з іншими країнами. 

Щоб краще зрозуміти, перед якою дилемою стоять американці, можна пройтись по основним пунктам у зовнішньополітичних поглядах обох кандидатів.

НАТО

Трамп постійно критикує діяльність Альянсу, вважаючи, що інші його члени недостатньо виділяють фінансування. За своєї каденції він звинуватив Німеччину у зловживанні підтримкою США і вивів звідти 12 тис військових.

Байден назвав НАТО найвизначнішим альянсом, який існував за всю американську історію. Він попереджає, що в разі перемоги Трампа НАТО, ймовірно, розпадеться. 

РФ

У Байдена є претензії особисто до Путіна щодо втручання у вибори в США і інших подібних справ. Він звинувачує російського Президента у посібництві вбивств американських солдатів в Афганістані та дестабілізації НАТО. 

Трамп не поділяє таку точку зору. Але при цьому підкреслює, що введені за його каденції санкції стосовно Росії були найжорстокіші. 

Китай

Трампа щодо Китаю лихоманить:

  • після своєї інавгурації він провів спільний саміт з Сі Цзіньпіном;
  • розгорнув торгову війну;
  • досягнув торгової згоди;
  • звинуватив Китай у розповсюдженні короновірусу;
  •  наполягав на забороні китайських додатків TikTok і WeChat.

Байден вважає, що з Китаєм треба притримуватись самого рішучого підходу через порушення прав людини. 

Іран

Байден підписав згоду з Іраном, за якою той обмежував ядерну програму взамін на послаблення санкцій. Трамп вийшов з цієї угоди, чим підштовхнув Іран до нового витку ядерної активності.

Якщо Байдена оберуть, він планує повернути санкції.

Ізраїль

Тут обидва кандидати приблизно на одній позиції за невеликим моментом: Трамп підтримує переніс посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима, що погіршує взаємодію з палестинцями. Байден має намір вирівняти це відкриттям консульства в Єрусалимі. Він звинувачує Трампа у відсутності послідовності і єдиної лінії політики щодо Ізраїлю та Палестини.

Афганістан

Трамп пішов на угоду з талібами щодо виводу американських військових з Афганістану. Байден не підтримує таких радикальних рішень і вважає, що діяти треба виключно по ситуації.

Північна Корея

Трамп більш відкритий до правлячої верхівки Північної Кореї, проводить спільні саміти. Байден схиляється до тиску на Пхенʼян задля переговорів на своїх умовах.

Африка

Трамп ввів обмеження на вʼїзд в США для громадян Нігерії, Судану та Сомалі. Він вважає, що це необхідно для національної безпеки. Байден має намір відмінити ці обмеження. 

Центральна Америка

Трамп виступає за те, щоб надавати прихисток мігрантам із Центральної Америки лише за умови, що спершу вони попросили прихистку у Гватемалі, Сальвадорі або Гондурасі. Він зазначає, що список цих країн за умови другого президентства розшириться. 

Байден вважає таку імміграційну політику неправильною. Трамп майже у 8 разів скоротив потік мігрантів у США.

Міжнародні напрямки

Трамп, базуючись на принципі “Америка понад усе”, вийшов із цілої низки міжнародних ініціатив:

  • Паризька угода по клімату;
  • переговори по Тихоокеанському партнерству;
  • Всесвітня організація охорони здоровʼя (завершилось фінансування від США), тощо. 

Байден планує повернути США до цих ініціатив у разі перемоги на виборах 2024. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *