Тридцять перший суб’єкт: Що Фінляндія виграла від вступу до НАТО

Тридцять перший суб’єкт: Що Фінляндія виграла від вступу до НАТО

Думитру Удря

Днями Фінляндська Республіка офіційно стала 31 країною-членом Північноатлантичного альянсу. Офіційний Гельсінкі у зв’язку з цим вже зазначив, що в рамках західного військового блоку фінська держава отримала додаткові гарантії безпеки та нових партнерських зв’язків. Скептики стверджують інше.

Як заявив чинний президент Фінляндії Саулі Ніїністе, вступ його країни до НАТО відбувся «воістину в символічний день». Саме 4 квітня вважається днем заснування Альянсу. “Розширюючи натовську структуру, ми приносимо їй свої посильні привітання”, – резюмував він. При цьому Генсек блоку Єнс Столтенберг у своїх найкращих традиціях підкреслив, що в даному конкретному випадку йдеться насамперед про принципові вигоди для Гельсінкі.

У чому ж, власне, ці вигоди? Ні для кого не є секретом, що протягом останніх 30 років Фінляндія реалізувала десятки спільних програм з НАТО. Фінські військові брали участь у спеціальних операціях біля колишньої Югославії, окремі підрозділи фінської армії були задіяні у навчаннях Альянсу у Північній Європі. «Новий статус дозволить Гельсінкі зміцнити свою армію, підвищити обороноздатність підрозділів безпосередньо на кордоні з Російською Федерацією та загалом заявити про себе як про потужну державу, – підкреслив у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний експерт Клаус Хофф. – Більше того, Фінляндія щорічно отримуватиме додаткові фінансові кошти на розвиток власних збройних сил».

Серед «мінусів» нового статусу аналітики Гельсінкі називають фактичну втрату Фінляндією нейтрального статусу. Мовляв, у рамках Організації Об’єднаних Націй представники фінської дипломатії вже не зможуть виступати від імені незалежних миротворчих структур, а в рамках можливих військових дій НАТО у будь-якій точці земної кулі фінські солдати будуть обов’язково залучені до активних зіткнень.

Як би там не було, напередодні у Брюсселі біля будівлі штаб-квартири Альянсу було офіційно піднято прапор Фінляндії. «Для нас є честю бути тридцять першим суб’єктом НАТО, – констатувала нинішній фінський прем’єр Санна Марін. – Це є тією довірою, яку ми, напевно, заслужили».

Чи зможе Фінляндія виправдати відповідну довіру західного військового блоку – поки що не знає ніхто. Навіть у Гельсінкі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *