Три прорахунки НАТО: головні помилки альянтів після вторгнення Росії в Україну

Американський воєнний аналітик Марк Войджер, який консультував головнокомандувача США, детально розповів про помилки НАТО в реакції на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Він назвав реакцію Альянсу дуже наївною і неправильною.

Войджер сказав, що зараз натівські спеціалісти намагаються проаналізувати свої помилки і виправити їх. Основні з них такі:

  1. Думка про те, що крапка в Холодній війні поставлена, і це означає остаточну перемогу над Кремлем.
  2. Сподівання на протести серед росіян.
  3. Недооцінка варварства російської армії та планів довго вести війну.

Ці помилки привели до послаблення готовності США і Європи протистояти у справжній війні.

Згодні на все

В першу чергу світові експерти робили ставку на масові протести росіян у випадку вторгнення РФ на територію іншої країни в таких масштабах, як це сталося. 

Навіть Гітлер у вересні 1939 року після массового вторгнення в Польщу був впевнений: громадяни Третього рейху вийдуть з протестами, тому наказав завчпсно підготувати укріплення і поліцію біля держбудівель. Німці, однак, виявились такими ж інертними, як і росіяни більш ніж через 80 років. Навіть самого рейхсфюрера здивував цей факт. 

Звичайно, найважливішу роль відіграла пропаганда, яка багато років готувала населення країни до таких подій. 

Не поспішаємо

НАТО реально не було готове до того, що Росія вирішить весту довгу війну. Тому ніхто не думав про запас великої кількості снарядів, які щодня використовується на фронтах. Зараз в середньому армія РФ вистрелює 20 тис снарядів за добу.

Саме тому і Європа, і США розслабились. Сказати, що вони зовсім роззброїлися, не можна, але і підготовки до того, що війну треба буде вести довго, не йшло.

Варвари: повернення

В НАТО не розраховували, що армія Росії буде вести себе настільки по-варварськи: ті жахи, які творили в Бучі, Ірпені та сотнях інших містечок і сіл вразили всіх. 

Раніше натівські генерали говорили про те, що в разі захоплення країн Балтії або Польщі треба швидко звільнити території. Тепер зрозуміло: допустити окупацію європейських країн російськими варварами, які невідомо як зʼявилися в XXI столітті, просто не можна. Не можна допустити таких нелюдських речей як тортури, звіряче знищення, масові зґвалтування навіть дітей, на які здатні російські солдати. Тепер єдиним сценарієм є не швидке звільнення, а недопущення окупації. 

Переосмислення

Майже 30 років після розпаду СРСР НАТО вважало, що загроза минула, і Захід переміг. Існувала думка, що співпраця з Росією можлива, що можна разом протистояти глобальним загрозам або тероризму. 

Також в США були впевнені, що той формат війни, який спостерігався в роки Першої та Другої Світової війни, вже пішов в минуле, і таких конфліктів між країнами вже не буде. Саме таким поглядом і керувалася загальна доктрина НАТО. Як показала історія, цей шлях був хибним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *