Угорщина бере приклад з Росії в зневажанні міжнародного права: 11 українських військовополонених утримують в країні

Після того, як справа передачі українських військовополонених набула розголосу в міжнародній спільноті, ситуація повинна була зрушити з мертвої точки. Однак Угорщина все більше в своїх діях нагадує кремлівських васалів. 

Як розвивалися події

Перша інформація зʼявилась 8 червня від Російської православної церкви, яка повідомила, що Росія передала Угорщині військовополонених солдат ЗСУ. Оскільки Міноборони України не отримало таких даних офіційно, як це повинно бути згідно з міжнародним правом, це викликало багато питань. Інформація потребувала зʼясування, чи правдива вона.

Правду розповів угорський віцепремʼєр: він підтвердив факт передачі українських громадян. Київ підкреслив, що офіційних повідомлень щодо перемовин між Москвою і Будапештом стосовно того, що готують таку передачу громадян України, не було отримано. Одночасно затребували вичерпну інформацію щодо полонених і надіслали вимогу про організацію їх контакту з українським консулом в Угорщині. 

Лише 16 червня стало відомо про місце, де наразі перебувають 11 українських громадян, і їх особисті дані.

Справа темна

Угорська сторона запевняла, що українці мають вільний статус, однак виявилось, що це не так:

  • військовополоненим так і не дали зконтактувати з українськими дипломатами попри всі намагання;
  • їх відрізано від джерел інформації;
  • забороняється спілкування з рідними без нагляду третіх осіб.

Фактично режим їх перебування в Угорщині можна назвати примусовою ізоляцією.

Світ безкарності

Вже кілька днів українські дипломати намагаються досягти контакту з полоненими законним офіційним шляхом. Це необхідно для оцінки фізичного та психічного стану. Однак Будапешт просто ігнорує звернення консула. Це можна кваліфікувати як порушення Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. 

Проте експерти і спостерігачі підкреслюють, що останній рік можна вважати піком безкарного порушення прав людини, тому ситуація обурлива, проте майже закономірна. Світ надалі продовжує демонструвати свою неспроможність приборкати брутальні уряди країн, які раптом вирішили, що їм все зійде з рук.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *