Угорщина: жити в мирі, ставши ворогом всім сусідам

В той час, як 24 країни ЄС висловили бажання взяти участь в місії з навчання військових ЗСУ, Угорщина чітко висловила свою позицію, відмовившись від загальної ініціативи. 

ЄС виступає єдиним фронтом

До грудня 2022 року в ЄС вже провели 9 модулів навчання за програмою EUMAM Ukraine, а ще 15 модулів якраз тривають. Кількість військовослужбовців України, які вже скористалися з цієї програми, сягає тисяч. Міста і полігони, де тривають учбові операції, намагаються тримати в секреті. Найчастіше про такі модулі інформація зʼявляється вже після їх завершення з огляду на безпеку.

Зараз 24 країни ЄС висунули понад сотні наступних пропозицій з програмами навчання для ВСУ. Кожна з них розглядається окремо, і в першу чергу реалізуються ті, які вважаються самими необхідними і актуальними в контексті бойових дій україно-російського конфлікту. 

Відомо, що масштабні вчення пройшли в Чехії, майже на постійній основі тривають на території Польщі. 

Що не так з Угорщиною?

Позиція Угорщини щодо українсько-російської війни не стала сюрпризом для політичної еліти світу. Премʼєр-міністр Орбан неодноразово висловлювався проти санкцій, проти зменшення закупівель енергоносіїв у Росії тощо. 

В листопаді він виступив з закликом до відхилення ініціативи Єврокомісії щодо допомоги Україні в розмірі 18 млрд еврів. 

Тепер Угорщина недвузначно відмовилася надати свої території для проведення навчальних модулів ЗСУ. Таку позицію пояснили тим, що країна маює наміри рухатися в напрямку миру, а не війни. Банальність фрази очевидна, проте уряд зовсім не хвилюється, що в заявах відсутня логіка.

Чим викликана така позиція влади Угорщини? Звичайно, перспективами в плані співпраці з РФ у разі її перемоги. Зараз більшість дипломатичної роботи як української, так і російської сторони зводиться до того, щоб переконати країну в своїй перемозі і майбутніх перевагах при підтримці союзниками. Очевидно, що Угорщина економічно залежить від Росії і не в змозі відмовитися від цієї залежності настільки, що готова йти на конфронтацію з усіма сусідніми країнами. 

Звичайно, така позиція може існувати лише на підґрунті підтримки електорату. І такою базою є давні територіальні претензії угорців до українських областей, які мають спільний з Угорщиною кордон. Не виключено, що Росія пообіцяла приєднати ці території до Угорщини в разі перемоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *