Угорщина: фатальний ворог чи тимчасова перешкода

Угорське ставлення до України не стало сюрпризом з початком повномасштабного вторгнення Росії. Що вказувало на проблему раніше і чи є шанс Києву отримати допомогу від ЄС, читайте в статті.

Довоєнне загострення

Гучні претензії з боку Будапешта почалися в 2017 році, коли в Україні прийняли закон про викладання в школах національних меншин українською мовою. Українським дітям угорського походження, які раніше навчалися мовою своїх предків, тепер довелося опановувати программу українською. 

Щоб зрозуміти, чому це викликало наскільки бурхливу реакцію, треба знати, що в багатьох населених пунктах, розташованих відносно недалеко від україно-угорського кордону, люди в побуті нерідко спілкуються угорською мовою, тому така зміна стала проблемною. 

Що зараз

Тиждень тому делегація з Будапешту отримала пропозицію про методи перевірок тих коштів, які Єврокомісія має намір виділити Україні. При цьому вимога Угорщини щорічно переглядати умови надання допомоги відхилена, адже вона не відповідає обовʼязковим бюджетним процедурам ЄС. 

Вирішальний саміт пройде вже 1 лютого, і його головною метою визначено погодження бюджету Європейського Союзу. Щоб він пройшов результативно, ключові особи з Євроради практично щоденно працювали з угорською делегацією. Ці переговори буквально з кожною годиною стають інтенсивнішими, що вказує на активне протистояння Будапешту. Члени Єврокомісії зазначають, що деякі зрушення в переговорному процесі є, проте вони не стосуються виділення грошей для України. 

Здається досить дивним, що на одного члена Євросоюзу не може вплинути ціла організація. Це означає лише одне: вигода, яку отримає Угорщина за свою вперту позицію, перевищує ті блага, що вона ризикує втратити через наполегливість в цьому питанні. Чим закінчиться це все, ми знатимемо вже ввечері 1 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *