Угорщина як ймовірний партнер України: угорська Президентка їде до Зеленського

Позиція Угорщини щодо України може змінитись. Відомо, що ця країна не надає військову допомогу Києву, представники угорського уряду періодично відвідують Кремль, а крім того, продовжується жвава торгівля з Росією. Однак, декотрі експерти вважають, що анонсований приїзд може змінити ситуацію.

Хто зверху?

Президентка Угорщини Каталін Новак була обрана весною 2022 року, і стала рекордсменом одразу в двох пунктах:

  • перша жінка-президент цієї країни;
  • наймолодша особа, що обіймала цю посаду за всю історію Угорщини. 

Насправді, в усіх новинах щодо відносин між Україною і Угорщиною завжди лунає прізвище Орбана – премʼєр-міністра країни. Він часто висловлюється на адресу України досить жорстко і скандально. Багато українців навіть не знають, що Президентом Угорщини є жінка, а не Віктор Орбан. 

Аверс і реверс

Каталін Новак з самого початку каденції засудила спроби відновлення СРСР, агресію Росії проти України і активно підтримує майбутній вступ України до Європейського Союзу. Здавалося б, очільниця країни на боці Києва, чому ж тоді так багато неприємних моментів?

До президентства Новак прийшла після того, як 4 роки була віцеголовою партії Фідес. А очільником цієї партії вже 23 роки залишається Віктор Орбан.

Офіційна ідеологія партії базується на таких речах:

  • євроскептицизм;
  • угорський націоналізм;
  • русофільство.

Партія Фідес – одна з найбільших і найвпливовіших в Угорщині. Мати двох очільників країни, які вийшли звідти – це гарантія єдності в політиці. А для балансу сил і заспокоєння електорату одна з цих персон може періодично виголошувати те, чого чекають іноземні партнери і незадоволені нинішнім курсом правління угорці.

Вирішальна зустріч

Деякі аналітики мають високі очікування щодо майбутнього візиту Президентки Угорщини в Київ. Це має відбутися у серпні. 

Проте, варто памʼятати, що перша зустріч Зеленського і Новак вже пройшла у листопаді минулого року, і значних змін після цього не відбулося.

Цього разу приводом стає участь у “Кримській платформі”. Це буде наступна зустріч такого формату. Минула пройшла як онлайн-саміт у 2022 році, а зараз планується зібрати багатьох високопосадовців з різних країн в Києві.

Як правило, особисті зустрічі набагато результативніші, тож дійсно можна сподіватися на якісь позитивні зміни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *