Узаконили вбивства: в Білорусі тепер можна застосовувати зброю проти цивільних

За останні пʼять років в Білорусі відбулись разючі зміни, які влада примудряється втілювати так, щоб це не дуже хвилювало світову спільноту. Результатом став небачений раніше відтік молоді і працездатного населення з Республіки. В тому ж ключі діє і закон про дозвіл на застосування зброї проти громадян, прийнятий днями. Чи можливо за таких умов відстоювати громадянські права та свободи? 

Підставою до такого дозволу стала зміна Статуту внутрішньої служби Збройних сил, який узгоджує застосування зброї військовослужбовцями. Про зміни повідомили в указі, оприлюдненому на офіційному сайті Президента. Там йдеться про розпорядження Лукашенка щодо заміни статті 11 на нову редакцію. 

В ній зазначено, що під час виконання своїх обовʼязків військові можуть на законних підставах використовувати зброю, врахувавши ситуацію і особу правопорушника. Люди, про яких тут йдеться – це ті, хто вчинив адміністративне правопорушення. Приклади таких правопорушень – це нецензурна лайка в громадських місцях, дії, що порушують спокій громадян, поширення неправдивих чуток, використання забороненої символіки (на одязі, на плакатах і т.д.) тощо. 

Алгоритм такий:

  • військові оцінюють ситуацію;
  • попереджають про намір використання зброї;
  • дають час, щоб правопорушник виконав те, що від нього вимагають, після чого застосовують зброю.

В тому випадку, якщо військові вважають, що особа становить небезпеку для них самих або для оточуючих, часу на виконання вимог правопорушнику не залишають і використовують зброю одразу. Після цього прокурор отримує інформацію і повідомляє про поранення або смерть. Закон передбачає, що при такому алгоритмі військовослужбовці не несуть відповідальності за заподіяну шкоду, бо їх дії повністю відповідають вимогам загальновійськових статутів. 

Раніше такі засоби в Білорусі теж застосовувались, але правова база їм не відповідала на 100%. Тепер держава “зацементувала” своє право на страту незгодних. Щоправда, незгодних, які мають сміливість на вираження своєї точки зору, яка відрізняється від офіційної, майже не залишилось. Судячи з усього, мета влади – довести їх кількість до 0, використовуючи фізичне знищення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *