Україна – вже в НАТО?

Процес інтеграції з військовими силами НАТО для України вже триває не в теоретичному, а в практичному розумінні. Як це розуміти? Річ у тім, що є документальні підстави, які, безперечно, стоять на першому місці, а є реальна військова вправність. Перший параметр стосується політики і юридичних основ, він залежить від дипломатів і політиків, а другий на 100% показує роботу ВСУ. І по цьому параметру багато експертів висловлюють думку про те, що Україну вже можна вважати частиною НАТО. Як це розуміти?

У альянса є певні стандарти, досить високі. Вони стосуються не лише стратегії, тактики та ін., але і вміння працювати з технічним обладнанням, яке використовується в НАТО. Це – дійсно сучасні технології, якими не можуть похизуватися більшість країн світу.


Правда в тому, що в лютому 2022 року зброя, яка була в наявності в Україні, викликала співчуття з двох приводів:

– більшість була морально застаріла, деяка – ще навіть радянського виробництва;

– навіть цієї зброї було катастрофічно мало.

З плином часу і ці запаси вичерпалися, натомість зброю схожих зразків охоче надавали партнери. Коли і вона дійшла кінця, прийшла черга справжнього натівського озброєння. Військові експерти зауважили, що по навчанню українські військові не просто опанували роботу з новою технікою, а й частково перевершили у здібностях до її використання натівських спеціалістів.

Тобто, практична частина інтеграції вже пройдена, стандарти, що висувають до членів НАТО набуто.

До них, окрім вміння працювати з сучасними видами озброєння, відносять:

– систему командування;

– систему управління;

– обмін інформацією;

– збереження військових таємниць;

– ефективну роботу з отриманими даними;

– оперативність і “гнучкість” у прийнятті рішень.


Тепер досвід у такій роботі є, взаємосумісність поглиблюється з кожним днем. Той факт, що в Україні є професійна армія велетенської кількості, а не кілька підготовлених груп, теж додає їй бонусів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *