Україна в НАТО: входить і виходить

Сутність війни, що триває вже рік – протистояння НАТО-Росія. Саме цей момент став точкою зіткнення, і саме від його розвʼязання залежить завершення конфлікту. 

Українці бачать гарантії безпеки і територіальної цілісності у членстві в альянсі. “За” і “проти” у цієї ситуації вагому, за кожним з них стоять серйозні геополітичні сили.

Давній роман

Відношення між Північно-Атлантичним блоком і Україною розвиваються давно і багато в чому пояснюють те, що відбувається зараз на сході Європи.

Найважливішими етапами були:

  • 2009 рік – Комісія Україна-НАТО спостерігає за процесом євроатлантичної інтеграції, після чого українські сили починають брати участь в місіях НАТО.
  • 2017 рік – ВР затвердила закон про членство у блоці як про пріоритетний напрямок розвитку.
  • 2020 рік – надання статусу члена програми розширених можливостей НАТО.
  • 2022 рік – повна підтримка України.

Позитивні сигнали

Експерти підкреслюють, що де-факто альянс відкрив обійми України, адже вона стала головним інструментом протистояння США і РФ. Головним признаком цього є запрошення Зеленського на саміт лідерів альянсу в липні 2023 року, щоб обговорити гарантії безпеки України.

Що може завадити

Російсько-український конфлікт став наймасштабнішим за останні 70 років, він опосередковано залучив велетенську кількість країн. Фінансова і військова підтримка обох сторін спровокувала глобальну кризу, яка буде поглиблюватися щороку. Тому весь світ зацікавлений у швидкому закінченні війни. На Президента України постійно тиснуть, щоб він пішов на переговори з Кремлем для укладання мирної угоди.

Якщо Києву перестануть надавати тактичну і стратегічну зброю, цей крок стане єдино можливим. Політичні експерти впевнені: однією з головних вимог РФ буде нейтралітет України щодо членства в НАТО.

Саме такий сценарій розвитку подій зараз вважають найімовірнішим, оскільки шкода від подальшого відкритого протистояння перевищує користь від переміщення кордонів НАТО вглибину сходу Євразії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *