Україна в НАТО – учасники Альянсу озвучили перспективи та умови

Сподівання України на швидкий вступ до НАТО та конкретні пропозиції щодо цього питання поки що залишаються лише сподіваннями. Німецькому агентству преси (DPA) вдалося дізнатися, що представники США та Німеччина за зачиненими дверима ясно дали зрозуміти, що поки що не хочуть брати на себе жодних нових зобов’язань. На сьогоднішній день залишається незмінним варіант декларації НАТО від 2008 року, в якій прописано, що Україна та Грузія мають приєднатися до НАТО, однак жодних конкретних термінів та графіків у цьому документі не прописано.

Президент України Володимир Зеленський покладає великі надії на майбутній саміт НАТО в липні. Нещодавно він закликав Альянс «розчистити шлях вступу України до НАТО». Він наголосив, що навряд чи хтось у світі зараз робить більший внесок у євроатлантичну безпеку, ніж українські солдати. “Ні в Україні, ні в Європі, ні в НАТО більшість населення не зрозуміє, якщо Київ не отримає “запрошення, на яке заслуговує” на саміті в Литві”, – сказав Зеленський після візиту генерального секретаря Нато Йєнса Столтенберга до Києва.

Наразі Україна заручилася підтримкою щодо вступу НАТО країн Центральної та Східної Європи, зокрема Литви. Однак поки що дуже малоймовірно, що їм вдасться переконати партнерів по НАТО, наприклад, США, змінити курс.
За інформацією джерел з НАТОвських кіл, реальний прогрес у переговорах щодо перспектив вступу України до Альянсу буде лише тоді, коли Україна досягне успіху у війні з Росією. Тоді країни НАТО не будуть побоюватися, що після вступу України вони стануть безпосередніми учасниками війни.

Генеральний секретар НАТО нещодавно також виключив можливість вступу України до Альянсу під час війни. Він зазначив, що членство у цій організації вимагає, щоб Україна пережила війну як незалежна держава. “Якщо Україна не затвердить себе як суверенна незалежна держава в Європі, то немає сенсу обговорювати членство”, – сказав він нещодавно у кулуарах засідання міжнародної контактної групи з координації військової допомоги Україні.

Уряд президента США Джо Байдена не коментував внутрішні переговори перед самітом у Литві. Однак там все ж підтвердили, що у пріоритеті – подальші постачання зброї та інша допомога Україні в нинішній ситуації, а не вступ до НАТО. У США також розглядають, що можна зробити у довгостроковій перспективі для зміцнення здатності України захищати себе та стримувати російську агресію.

Говорячи про перспективи вступу, джерело в уряді США наголосило, що його країна не ставить під сумнів декларацію НАТО від 2008 року. “Питання не в тому, чи приєднається Україна до Альянсу, а в тому, коли”.

У той же час, учасники Альянсу зараз обговорюють можливість запропонувати Україні провести переговори про ще тіснішу співпрацю у формі НАТО-Української ради. Це могло б зміцнити “почуття партнерства” між НАТО та Україною та принести реальну користь, пояснив нещодавно один високопоставлений дипломат.

Досі НАТО зустрічалося з представниками України лише у формі так званих засідань комісії. У минулому ці зустрічі переважно стосувалися вимог до проведення Україною реформ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *