Україна переведе економіку на військові рейки: що це означає

Війна, яка в перші дні прогнозувалась деякими популістами як така, що закінчиться за “2-3 тижні”, затягнулась вже на 19 місяців, тому найвищі особи в уряді почали говорити про необхідність переводу української економіки на військові рейки. Але що це означає і чому раніше можна було обходитись без цього – далі в статті.

“На виснаження”

Зараз ведеться війна на виснаження. Вірніше, виснаження давно настало, тепер йдеться про повне виснаження. Президент України заявив, що морально готовий до такого сценарію, і при цьому він прекрасно усвідомлює, що це неухильно спричинить два фактори:

  • ще більше втрат солдат;
  • відтік жінок і дітей за кордон для проживання.

Ці два моменти практично неможливо зупинити в разі затяжної війни.

Як було раніше

Сказати, що Україна не перевела економіку на нові вимоги воєнного часу з лютого 2022 року не можна: біля 80% всіх зароблених державою грошей і так йшли на оборону, але залишок при цьому все-таки направлявся в місцеві бюджети як податок на доходи фізичних осіб.

На місцях ці кошти витрачалися за власними потребами, але був нюанс: якщо не витратиш до певного терміну, то кошти заберуть. Це стало підґрунтям для кількох скандальних справ на кшталт закупівель барабанів, овочерізок в укриття або заміни нормальної бруківки.

Як буде тепер

Починаючи з 2024 року буде проведена кардинальна зміна: тепер ті кошти, які раніше перенаправляли на місцеві бюджети, теж будуть йти на оборонну галузь. Їх витрачатимуть на найважливіше: 

  • артилерійські установки;
  • БПлА;
  • боєприпаси;
  • снаряди тощо.

Взагалі пріоритетним направленням наступного року стане оборона, також бюджет передбачає соціальну сферу. Всі інші галузі будуть різко скорочені. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *