“Україна – потопаючий, що тягне за собою інших”: дружбі між Польщею і Україною – кінець

Більше ніж півтори року повномасштабного вторгнення Польща залишалась найпалкішим партнером України, проте події останніх днів показали, наскільки крихкою була ця дружба. Такого загострення дипломатичних стосунків, як спостерігається зараз, між цими двома країнами не було вже давно.

Київ та Варшава обмінялися взаємними неприємними коментарями. Причина – односторонні обмеження Польщі на імпорт українського збіжжя. Київ вирішив оскаржити це рішення через Світову організації торгівлі і мав всі підстави вважати, що виграє цю справу.

Свої краще, ніж чужі

В Польщі скоро будуть вибори, тому діючий Президент набирає собі “бали”, вдаючись різних методів. А найбільш бурхливі обурення минулим часом викликала ситуація з українським зерном: його багато, воно якісне і це різко вдаряє по цінам польських фермерів. Саме тому уряд вдався до обмеження імпорту зерна з України.

Творчість в політиці

Відповіддю на це стала промова Президента України Володимира Зеленського. За його словами, виникає враження, що в дехто в Європі демонструє солідарність на політичній сцені, готуючи насправді місце для російського актора. Після такої заяви польська сторона викликала українського Посла у Варшаві для розʼяснень. 

Турнір красномовства

Польща теж не залишилась в боргу в словесному змаганні. Дуда захистив рішення Варшави на заборону імпорту і дав після цього брифінг, де звинуватив український бізнес в тому, що він хоче зашкодити полякам. Після цього Дуда порівняв Україну з утопленником, який тягне за собою на дно тих, хто опинився поруч. Президент Польщі сказав, що його країна не дасть з собою так вчинити.

Випадково?

В ці ж дати стало відомо, що Польща не подовжить для українців, які виїхали на час війни, статус тимчасового прихистку в 2024 році. І це незважаючи на те, що Євросоюз анонсував подовження такого захисту для українських громадян.

Дружба і взаємні реверанси раптово скінчилися, а в Кремлі радісно потирають руки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *