Україна примирила США і Німеччину

Відбувся важливий візит канцлера Німеччини в США. Шольц і Байден провели короткострокову зустріч, яка стала важливою для обох країн. Хоча основною темою розмов була Україна,  візит в першу чергу має значення для американсько-німецької дипломатії.

Головна тематика – підтримка України в російсько-українському конфлікті. Розмова відбулася в Білому домі, і була дуже короткою, тому обговорювалися лише суттєві моменти:

  • По-перше, обсяги військової допомоги від обох країн;
  • По-друге,  обговорення подальших дій Китаю через ризики передачі озброєння Росії для атак по українським територіям. 

Напередодні візиту в США канцлер Німеччини прямо звернувся до уряду Китаю, щоб застерегти його від допомоги Кремлю, чітко окресливши тим самим свою позицію. Такий заклик став ознакою того, що у війні наступив момент, коли всі політичні сили знімають маски і вже не можуть грати на дві сторони.

Подалі від зайвих очей

Сама зустріч була дуже короткою, тому не включала крім безпосередніх переговорів нічого, не відбулась навіть прес конференція, на яку сподівалися журналісти. Більш того, в поїздці Шольца навіть не супроводжували представники ЗМІ, як це буває зазвичай.

 Після візиту підсумок дав Речник нацбезпеки США Кірбі. Він сказав, що обидві сторони говорили про вирішальні найближчі місяці війни, і про те, що мусить зробити кожна сторона для спільної справи, щоб перевага була на українському боці. 

Проти кого дружимо

Канцлер Німеччини зазначив: за останній рік трансатлантичне партнерство зазнало значної еволюції і вийшло на новий рівень. Відносини стали більш тісними і довірливими, ніж були протягом всієї історії. Каталізатором зближення стала розвʼязана Росією війна. Тому тепер США можна назвати самим важливим союзником ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *