Україна розробила стратегію для збереження обʼєктів енергетики проти масованих атак

Росія робила велику ставку на те, що з початком зими руйнування ключових обʼєктів української енергетичної системи поставить країну на коліна і викличе колапс. Проте майже в середині січня росіяни констатують факт: план не спрацював. Причина – українці втілили особливу стратегію, яка завадила задуму Кремля.

Що саме під прицілом Росії

Основними обʼєктами бомбардувань стали не безпосередньо електростанції, а трансформатори, які забезпечують нормальну роботу ключових вузлів систем розподілу електроенергії. Відновлення таких ділянок, якщо їх пошкоджено багато, дійсно вимагає часу і необхідного резерву, якого ніхто не міг передбачити завчасно.

Вигадка – головна зброя

Перші ворожі атаки дійсно створили серйозні проблеми, проте з кожним разом українська сторона набувала досвіду. Як самому Києву, так і західним партнерам було зрозуміло, що необхідно в короткий час вигадати щось, що допоможе встояти проти натиску. І така стратегія була створена українськими спеціалістами.

Основний момент полягає в тому, що росіяни сподівалися розділити мережу на відокремлені острівці, якими неможливо буде передавати електроенергію з одного регіону в інший. Щоб запобігти цьому, прийняли ряд важливих рішень:

  • 50 основних обʼєктів захистили західними ППО, такими, як ракети “земля-повітря” Nasams;
  • російські безпілотники активно збивають методами у дусі Другої світової, а саме – кулеметами;
  • вдалі спроби передбачити атаки, для чого керівники енергетичної галузі постійно проводять телефонні наради з Міненергетики, щоб мати актуальну інформацію;
  • навчання, які проводять для працівників критичних обʼєктів, щоб якомога швидше ліквідовувати наслідки “прильотів”;
  • ремонт, для якого не підходить більшість західного обладнання, адже в ЄС в мережах напруга менша, ніж на більшості ділянок українських мереж. Щоб запобігти довгому відновленню, українські спеціалісти за лічені години переробляють обладнання зі старих радянських систем.

Гендиректор “ДТЕК” (Донбаська паливно-енергетична компанія) розповів, як намагаються знизити рівень вразливості системи. Для цього існує пільговий період 60 хвилин, який надається системами сповіщення щодо атак. Це дозволяє при виявленні польоту ракет налаштовувати мережу та систему ППО для більш надійного захисту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *