Україна і США – тепер союзники у війні?

В політичному світі відмічають незвичну, але дуже важливу тенденцію: з початку війни Президент України працював виключно всередині воюючої держави. Більшість офіційних звернень, виступів на міжнародному рівні відбувались дистанційно. І ось раптом 21 січня відбувся перший офіційний візит в США. Чим викликаний такий винятковий крок?

Політики, які підтримують Україну, з оптимізмом дивляться на зустріч керівників України і США, а противники зловтішаються і говорять про те, що Зеленський поїхав з поклоном “клянчити” грошей. Що ж там відбувалося насправді?

Розмов з Україною буде менше

Адміністрація Штатів першою підтримала Україну після 24 лютого, і допомога ця набула реальних масштабів вже дуже швидко. Проте після зустрічі двох президентів можна констатувати такий факт: США стали реальним союзником у війні. Це означає відкриту позицію і передачу зброї та фінансування ЗСУ без огляду на те, що думає і декларує з цього приводу російський уряд. Підтримка, яку висловлюють політики в своїх виступах – це, звичайно, добре, але тепер буде менше слів і більше реальної допомоги.

Самим вагомим аргументом є надання Україні 2 млрд доларів, в який входить в тому числі MIM-104 Patriot – комплекс ППО. Це допоможе захистити українські території, що постійно потерпають від ракетних ударів ворога. Таким чином зусилля ЗСУ можна буде сконцентрувати на зонах бойових дій, а не розпорошувати потенціал і енергію на всю площу України.

Новорічні бажання

Поспілкувалися й з приводу планів на наступний рік. Вже анонсовано надання фінансової допомоги розміром в кругленьку суму – 45 млрд доларів. Отримати її буде можливо у випадку ухвалення Конгресом. Є всі передумови, щоб це відбулося. Головний наратив зустрічі – ці фінанси виділяються не на продовження війни, а на її закінчення. 

А от з Путіним розмовляти будуть

Байден висловився, що переговори з Путіним необхідні, і вони відбудуться, не дивлячись на те, що цього не бажає український народ. Особисті зустрічі – невідʼємна частина великої політики, без цього не відбудеться врегулювання такого великого за масштабами конфлікту, який зараз відбувається на території України. Початок переговорного процесу можна вважати першою явною ознакою того, що ворог починає переглядати свою “незламну” позицію і налаштований вносити в неї різні корективи.

Чим насправді була ця зустріч

Пересічному громадянину може здаватися, що цей візит був у форматі “попросили-надали-завірили у вічній відданості та підтримці”, але рішення про допомогу і її розмір приймаються ніяк не під час офіційного спілкування перед камерами. Який же насправді сенс цієї зустрічі? 

Експерти зазначають, що єдиний важливий глядач – це керівництво РФ. На офіційному рівні йому повідомили, що США задекларувало свою роль в обороні України, тому залишає за собою право приймати участь у війні. Це відбере у Росії можливість маніпулювати щоразу заявами про “пропорційну відповідь”. Тепер кожна її “відповідь” буде не “пропорційною”, а безпідставною в очах світової спільноти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *