Українська дипломатія 2022: провал чи досягнення

Україна з самого початку 2022 року стала жерлом вулкану міжнародної політики. Події, що відбувалися, вивели роботу українських дипломатів на перший план: саме від них залежало існування країни буквально кожного наступного дня. Якою бачить українську дипломатію світ наприкінці 2022 року?

Ламати стереотипи – легко!

Головними досягненнями стали два посили, які отримав і зрозумів світ. Їх лише два, але кожен з них надважливий:

  • Умови і вимоги Росії можна не виконувати, її погрози можна ігнорувати – це не призведе до тотальної катастрофи, лише до змін. Через постійний тиск і роботу українських дипломатів світ став на нові рельси – відмову від російських енергоресурсів і поступову зміну схем макроекономіки, які працювали протягом останніх десятиріч. Безумовно, це спричинить зміни у векторі розвитку всього світу вже найближчим часом.
  • Україна – це дещо більше, ніж пішак на шаховій дошці, за якою грають вершителі долі у геополітиці. За допомогою України не можна відкупитися або принести її в жертву у великій грі. 

Головними факторами, які спричинили такі зміни, стала чітка позиція і навіть впертість політичної верхівки України. Якщо у дипломатичній роботі на першому місці завжди була лояльність і вміння бути гнучким, то 2022 рік довів ефективність іншої тенденції: твердо стояти на своєму і не змінювати позицій. Це дає приблизно ту ж перевагу гравцям політичної арени, що і пішоходу, який не рухається в небезпечній ситуації посеред жвавої автостради: непохитність дає більше шансів на безпечне розвʼязання ситуації, ніж метання і хаос.

Ще одна характерна риса української дипломатії 2022: чітке розуміння того, що дипломатичних методів закінчення війни немає, призвело до швидкого утворення альянсу, залучення країн, які одразу були готові надати допомогу, та переконання тих, хто волів би утримувати нейтралітет. 

А давайте не розмусолювати!

Деякі політики оцінюють роботу українських дипломатів як агресивну. Причина тому – поміркований темп дипломатичних місій, які завжди залишають багато часу на “розкачування”, ухвалюють рішення з стабільною повільністю, а втілюють їх в життя ще повільніше. Україна змусила всіх максимально прискоритись, заставивши політиків світу працювати з незвичною швидкістю. 

Що думаю, то й кажу

Ще одна глобальна зміна 2022 року – пряма риторика і називання речей своїми іменами. Якщо раніше в політичному житті промови на перших сценічних майданчиках світу велися за класичними правилами, де належало оминати надгострі моменти та дотримуватися певної коректності, то за останні 10 місяців зʼявилася нова тенденція: українці вищого рангу влади кажуть прямо і констатують факти такими, як вони є. Це обеззброює більшість політиків і навіть викликає у них дискомфорт, але зрештою є дуже ефективною тактикою, що дозволяє відразу скинути маски і не витрачати зайвого часу.

Динозаври серед дипломатів вимерли

Ще одна риса, яка виділяє українську дипломатію 2022 року – зміна кадрів з меншими здібностями на більш підходящих для своєї функції. Якщо дипломат не був спроможний виконувати свою роботу ефективно, його спокійно змінювали на іншого. Це не було фіаско або ганьбою, просто в стислі строки підбиралися найбільш ефективні кадри. Таким чином прихильники старої школи дипломатії змогли перейти на інші посади, яким відповідали краще. Це нормальна європейська практика – спокійно відсторонювати від посади особу, якщо вона не є ідеальним варіантом в умовах, що склалися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *