Українського посла в Британії звільнено після критики слів Зеленського

Цей випадок може служити ілюстрацією того, чому Єврокомісія порушує питання демократії та верховенства права в Україні під час обговорення членства в ЄС. Звільнення відбулося блискавично, і цьому передував ряд умов.

Надважлива персона

Звільнений Вадим Пристайко був дуже впливовою особою, оскільки обіймав одночасно дві посади:

  • Посла України у Великій Британії;
  • Постійного представника при Міжнародній морській організації.

Обидві останнім часом стали “пекучими”. Офіційні причини звільнення поки що не озвучуються. Однак, проаналізувавши те, що відбувається останніми днями, можна самостійно добудувати повну картину.

Зерновий коридор

Як постійний представник при Міжнародній морській організації Вадим Пристайко останніми днями був у самому вирі подій. Після припинення Чорноморської зернової ініціативи з боку Росії водні коридори і шляхи суден з українських портів стали найбільш обговорюваною темою в міжнародній політиці. 

З української сторони лунали кілька пропозицій:

  • продовжувати експорт попри погрози РФ про бомбардування будь яких суден;
  • змінити водні шляхи для вивозу зернових.

Оскільки поки що рішення не прийняте, можна зробити висновок про неефективну роботу осіб, які за це відповідають.

Скандал після саміту НАТО

Можливо, слово “скандал” занадто міцне, але того, що ситуація стала прецедентом для подальших дипломатичних відносин між Україною і Великою Британією, заперечувати не можна. Хронологія подій така:

  1. Британський Міністр оборони Воллес повідомив, що його країна бажала б бачити більше вдячності від України за військову допомогу.
  2. Зеленський відповів, що звинувачення немає підґрунтя, адже подяка висловлюється постійно. Тому він запропонував щоранку дякувати саме Воллесу. 
  3. Пристайко як український посол у Великій Британії сказав, що Зеленський вдався до “нездорового сарказму”, якого не мусить бути у стосунках між країнами-партнерами. 

Відмова від членства в НАТО

Ще один визначальний крок на шляху до звільнення з посади – це слова Вадима Пристайка про те, що Україні слід задуматися про відмову від свого майбутнього в складі НАТО, якщо це допоможе зупинити війну з Росією. 

Чи припустимо для Посла висловлювати думки, які суперечать офіційному курсу уряду країни, питання риторичне. 

Однак, зрозуміло, що опозиція і іноземні ЗМІ недружніх країн обовʼязково використає цей факт як доказ придушення в Україні інакомислення і демократії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *