Українці більше не сумніваються в тому, хто вони насправді

Серед українців провели опитування, яке дало цікаві результати щодо самоідентифікації. Насамперед воно стосувалося національності і приналежності до України.

Опитування і опрацювання даних проводив Київський міжнародний інститут соціології.

Отримали такі результати:

  • 79,7% опитаних ідентифікують себе насамперед як громадяни України;
  • 7,9% – насамперед мешканці свого населеного пункту (села чи міста);
  • 3,9% – представники свого етносу чи національної меншини;
  • 1,7% – перед усім жителі регіону або області;
  • 3,3% – “громадяни світу” без привʼязки до територій;
  • 1,6% вважають себе перш за все європейцями.

Це свідчить про те, що за останній рік громадянська ідентичність зросла на 17%. Так буває майже завжди під час агресії зовнішнього ворога. Проте, і до початку повномасштабного вторгнення показник був високим – аж 62,6%.

Що кажуть соціологи

Спеціалісти розповідають, що помітний ріст національної самоідентифікації почався ще з 2000-х, і з того часу постійно прогресує. Проте, за цей час помітні й цікаві відмінності: якщо до 2015 року відбувалася лише національно-громадянська кристалізація (“Я – українець”), то з 2015 почалася нова епоха – консолідація з іншими українцями (“Ми – українці”). Зараз процес формування громадянської нації можна вважати завершеним. Наступним масштабним етапом соціологи вважають євроінтеграцію, яка вже починається.

Проте, дослідження показало, що 1,4% населення вважають себе перед усім громадянами колишнього СРСР. Майже всі вони – люди старше 65 років. В найближчі 5-10 років ця цифра в рази зменшиться, бо ця вікова група зміниться людьми з іншими поглядами. Натомість 90% громадян України проти життя в СРСР.

Ще одні результати стосуються мови. За минулий рік 57% українців почали вживати українську або взагалі перейшли на неї в побуті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *