Україні не потрібні її полонені

Російська пропаганда поповнила свої наративи новим твердженням про те, що Україна не бажає обмінювати своїх полонених, які зараз знаходяться на території Росії, або на окупованих територіях, що контролює російська армія.

Заява прозвучала від Уповноваженої особи з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Вона розповіла про те, що українська сторона не виявляє бажання вести обмін полоненими, бо зовсім не зацікавлена в поверненні своїх військових. 

Такий наратив є прямим протиставленням базовому лозунгу “Своїх не кидаємо!”, яким виправдали втручання на територію Луганської і Донецької області ще в 2014 році. Пропаганда Росії не зупиняє роботу по впровадженню в суспільну свідомість росіян думки про те, що в українців немає жодних морально-етичних принципів.

Як доказ до свого твердження Москалькова продемонструвала список українських полонених зі 133 прізвищами. 

Де правда

В обміні полоненими між Україною і Росією задіяні дві ключові персони:

  • від російської сторони – Тетяна Москалькова, юрист, генерал-майор, депутат;
  • від української сторони – Дмитро Лубінець – уродженець Донецької області, Уповноважений з прав людини. 

За словами Лубінця, Україна спрямовує зусилля на повернення своїх військовополонених, залучаючи міжнародні гуманітарні організації. Проте, конструктивний діалог майже не вибудовується, бо Москалькова не демонструє самостійності в цьому питанні і є лише інструментом роспропаганди.

Підмочена репутація

Раніше Тетяну Москалькову було виключено з Міжнародного інституту омбудсмена, що свідчить про рейтинг цієї жінки-політика на міжнародній арені. 

Крім того, її включено до санкційних списків у всіх країнах Європи, оскільки вона звинувачена у розповсюдженні дезінформації щодо депортації та фільтрації українського населення із окупованих територій, щоб придушити підтримку України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *