У Фінляндії пророкують розпад ОБСЄ вже наступного року

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) може припинити своє існування вже у 2024 році. Про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Він пояснив, що організація опинилася у кризі через те, що Росія та Білорусь відмовилися схвалити головування Естонії в ОБСЄ наступного року. А Естонія відмовляється знімати свою кандидатуру.

Справа в тому, що головування в ОБСЄ щороку змінюється від країни до країни. Але згідно з правилами, нового голову мають затвердити всі без винятку 57 держав, які перебувають у цій організації. Зараз ситуація тупикова, вважає Хаавісто і побоюється, що ОБСЄ може розпастись до того, як Фінляндія обійме посаду голови організації у 2025 році.

“Якщо 2024 року не буде голови і не буде консенсусу з цього приводу, то наступний рік стане роком руйнування ОБСЄ як організації”, – сказав політик.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі – найбільша у світі регіональна організація, яка займається питаннями безпеки. До її складу входять не лише європейські країни, а й країни Північної Америки та Центральної Азії.

Основні завдання, які виконує ОБСЄ – це запобігання новим конфліктам у регіоні, сприяння у врегулюванні існуючих конфліктів та допомога у ліквідації наслідків конфліктів. Зокрема, ОБСЄ контролює поширення озброєнь, відстежує ситуацію з безпекою у кризових регіонах та робить дипломатичні зусилля для вирішення конфліктів.

Наприклад, у березні 45 держав-членів ОБСЄ підтримали розслідування про викрадення українських дітей російськими окупантами. І вже у травні в організації подали звіт про переміщення великої кількості українських дітей на територію Росії. Команда експертів також встановила, що викрадені українські діти піддаються проросійським інформаційним кампаніям, які часто становлять цілеспрямоване перевиховання.

В ОБСЄ з травня шукають способи зберегти функціонування організації через позицію Росії, яка фактично відмовилася від співпраці, але все одно може ветувати будь-яке рішення структури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *