ФСБ стежитиме за українцями, які мають і російський, і український паспорти

Після анексії Криму та окупації українських територій людям, які залишились в рідних населених пунктах, довелося отримати російські паспорти. Певна частина не відмовилась від громадянства України, зберігши паспорти своєї країни. Відчуваючи майбутній наступ, влада РФ робить все, щоб ускладнити існування таких людей.

За вами стежать

МВС підготувало законопроект про те, що за громадянами Росії зможуть вести стеження, щоб впевнитись: вони не зберегли українське громадянство. Також передбачається, що дані таких підозрюваних будуть передані до ФСБ. 

Проект президентського указу вже опублікований на порталі нормативно-правових актів. 

Спірні документи

Російський паспорт люди змушені були отримати через те, що без нього немає змоги відвідувати лікарів, працювати, здійснювати комунальні платежі тощо. Україна офіційно признає видачу таких документів на цих територіях незаконною. 

Найчастіші причини, з яких люди не здали українські паспорти, заявляючи, що їх було загублено або викрадено, такі:

  • для продовження реалізації прав громадян України – пенсійних, трудових, соціальних і т.д.
  • Принципова позиція і відданість Україні.  

Обидві групи становлять загрозу для РФ, оскільки не є відданими патріотами РФ і прихильниками Кремля.

Вихід – сидіти вдома і чекати звільнення

По факту люди, які отримали російські паспорти на анексованих або окупованих територіях, тепер стали невиїзні: офіційна позиція ЄС полягає в тому, щоб не визнавати мешканців – громадян Росії з цих регіонів, тобто такі люди не зможуть заїхати в Європу навіть при наявності візи. Нових віз їм надавати теж не будуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *