Фінал ядерної угоди: Європа каже Ірану “Досить!”

Восени країни Європи планують порушити ядерну угоду, яка діяла з 2015 року. Чому це сталось і чи матиме вплив на виготовлення ядерної зброї, йдеться далі.

Хто порушник

Серед підписантів ядерної угоди були США, Німеччина, Франція та Великобританія. Однак, уряд Трампа ще у 2018 року прийняв рішення вийти з угоди, хоча європейські партнери не підтримали таку ініціативу зі свого боку. 

Саме з цього моменту Іран почав порушувати обмеження, які накладала на нього угода, пояснюючи це виходом США.

Яблуко розбрату

Предметом ядерної угоди були санкції щодо певних юридичних осіб-громадян Ірану. В документі вказувалися дати, коли проти них перестануть діяти санкції. І хоча вимоги угоди Тегеран порушував, проте порушення були не настільки значними, як стало після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Справа в тому, що для балістичних ракет, які Москва збирається застосовувати проти України, потрібен збагачений уран. Збагаченням урану займається якраз Іран, хоч для зняття санкцій є вимога: Тегеран не сприятиме розробці балістичних ракет для ядерної зброї. 

Крім того іранські дрони активно використовуються в Україні, а Росія планує розширити виробництво такої техніки на території Білорусі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *