Холодна війна повертається: в Британії розташують ядерну зброю у відповідь на російські ракеті в Білорусії

Світова політика мала глобальний курс на роззброєння, але в 2022 року після повномасштабного нападу Росії на Україну фактично відновилася Холодна війна, яка лише набирає оберти. Носії ядерної зброї по обидві сторони барикад переміщуються все ближче, і паралельно на це гігантськими потоками виділяють фінанси.

Королівство війни

Минулого разу носії ядерної зброї розміщували у Великій Британії в пік Холодної війни. Нинішня підготовка чітко вказує: Захід серйозно ставиться до майбутнього протистояння і не виключає погіршення сценарію. 

База, про яку йдеться, знаходиться у Герцогстві Саффолк, що за 110 км від Лондона. Там розмістять дві ескадрильї винищувачів F-35. Саме ці бомбардувальники здатні переносити ядерні боєголовки. Планується розпочати роботи до кінця 2023-го або в 2024-му році і завершити проект до 2026-го. 

Птахи смерті

Раніше на цій же базі вже знаходились винищувачі F-15, але вони поступалися тим, які планують доставити, за такими характеристиками:

  • сучасність;
  • радіус дії;
  • маневреність. 

У 2008 році ядерні бомби вирішено прибрати з Великої Британії, щоб знизити ризики ядерної війни. Але часи змінились: дії Росії вимагають відповіді.

Призначення F-35:

– тактичні ядерні бомбардування;

– місії типу повітря-повітря;

– збір розвідданних.

Дороге задоволення

Для того, щоб розмістити у Саффолку ядерні носії, треба спочатку побудувати додаткові ангари на території військової бази, споруди для додаткового персоналу тощо. Зараз Конгрес запросив для цього суму в 50 млн доларів, але не виключають, що сума може збільшитись у процесі.

Склади для зберігання ядерної зброї тут є, їх не демонтували після того, як вивезли звідси ядерні боєголовки в 2008 році, що допомагає зекономити велику суму. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *