Хто відновлюватиме Україну після війни?

Рано чи пізно перед Європою та світом виникне питання післявоєнного відновлення України. За оцінками Європейського інвестиційного банку, реконструкція всіх зруйнованих об’єктів обійдеться більш ніж у 1 трлн доларів. Навіть з урахуванням інфляції це в п’ять разів більше, ніж колись США виділило згідно з планом Маршалла для відновлення всієї Європи після Другої світової війни. Проте зарубіжні компанії вже почали робити те, що можуть, і навіть стикнулися з першими проблемами.

Війна і гроші

Хоча кінця війни ще не видно і ніхто точно не може передбачити, коли настане мир, багато західних компаній вже почали активно розширювати свою присутність в Україні, оскільки її післявоєнне відновлення – це найбільша інвестиційна можливість за останні 80 років. Вже зараз турецькі компанії розпочали реалізацію невеликих проектів навіть попри відсутності гарантій знищення від російських атак: вони ремонтують дороги, реконструюють підірвані мости та інше.

Але, звісно, всі чекають, коли ж з’являться більш дорогі контракти. Наприклад, німецькі та австрійські компанії вже націлюються на відновлення інфраструктури та контракти в сфері оборонного сектору. Фінансовий конгломерат JPMorgan Chase & Co очікує, коли спеціальні робочі групи займуться попередньою розробкою проектних рішень, щоб також взяти участь у відновленні України.

В чергу!

Данія вже пожертвувала 130 млн доларів на реконструкцію суднобудівного центру в Миколаєві. Найбільший виробник сталі Метінвест заявив, що готовий забезпечити Україну сталлю для ремонту житла та об’єктів інфраструктури. А деякі не лише обіцяють, а й вже почали допомагати Україні. Наприклад, німецька фірма будматеріалів Fixit будує новий виробничий комплекс на заході країни, а австрійська Waagner-Biro Bridge Systems GmbH будує там же завод.

Хімічна компанія Bayer інвестує в українське сільське господарство, а саме – у виробництво насіння. Проте всі ці зусилля зараз сфокусовані на території, яка перебуває під контролем Києва, і знаходиться у відносній безпеці. Ще приблизно 18% території країни контролюється Росією, тому довгострокові плани будівництва наразі складно втілити, все буде залежати від вирішення цієї війни.

Туманні перспективи

А поки триває війна, будь-яке будівництво або свіжовідновлений об’єкт можуть перетворитися на мішень для російської армії. І навіть після завершення війни залишаться сумніви, як можна гарантувати, що Росія знову не нападе і не зруйнує все, що було відбудовано? Крім того, є питання щодо того, як Україна – країна досить корупційна – буде розподіляти отриману допомогу.

Нажаль, історія знає немало прикладів того, як відновлення країни виходило самій країні боком. Адже часто зарубіжні компанії зацікавлені в власній вигоді, що є логічним, і як їхній проект відб’ється на людях – це вже другорядне питання.

Не завжди на користь

Наприклад, після війни в Косово допомога американців не особливо сприяла економічному і соціальному зростанню республіки. Одразу після того, як Косово отримало незалежність, туди почали стікатися інвестори з усього світу, не виключенням було і США. Американська компанія Bechtel Corporation (теврерта найбільша приватна компанія в Америці) побудувала тут високошвидкісну трасу, на що було витрачено колосальні суми з бюджету республіки.

Ще на початковій стадії проекту багато експертів сумнівалися, чи потрібна взагалі така дорога Косову, де на той момент приблизно 60% громадян жили за межею бідності.

Як очікувалося, проект не виправдав себе і загалом негативно відобразився на економіці. У результаті за переплату коштів за практично непотрібну дорогу країни судили Міністра інфраструктури, а зарубіжні підрядники навіть не згадувалися у матеріалах кримінальної справи.

Внутрішні проблеми

Не дуже вдалося і відновлення Іраку після війни, проте на це США витратили величезні кошти – приблизно 60 мільярдів доларів. Проте, як відзначив спеціальний інспектор з відновлення Іраку для Конгресу США, життя іракців після реконструкції не стало краще, а зусилля загалом не призвели ні до чого. І причина у корупції та низькому рівні безпеки в Іраку.

Отже, виявляється, не будь-яку проблему можна просто придушити грошима. Потрібне ретельне та стратегічне планування, щоб кошти не втратилися. І особливо актуально це для післявоєнного відновлення України.

Те, що західні компанії та уряди хочуть допомагати Україні, – це чудово. Проте спочатку треба завершити війну, а вже потім розробити надійні та ефективні плани реконструкції. Це зробити досить складно, але за бажанням можливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *