Хто знищив найпотужніший літак у світі: вороги чи власна зрада?

Однією з першочергових цілей російської армії під час нападу на Україну у лютому 2022 року був найважчий і найпотужніший у світі транспортний літак “Мрія”, який потрапив у Книгу рекордів Гіннеса за 240 рекордів. Пізніше виявилось, що рекордсмена можна було врятувати, але цього не зробили. Випадково чи навмисно?

Чим він заважав росіянам

Причини, з якої літак став ліквідаційною ціллю для російської армії, дві:

  • Пропагандистська. “Мрія” – технічний засіб, який у всіх країнах світу викликав захоплення і був еталоном технічних здобуттів українських авіаінженерів. Промовиста назва надала можливість російській верхівці казати про знищення мрій свого ворога.
  • Стратегічна. Літак дійсно міг зіграти важливу роль для забезпечення української армії під час війни.

Невипадкові випадковості

Другий пункт можна пояснити трохи детальніше. Вантажопідйомність “Мрії” становить більше 250 тонн. Останніми роками він був задіяний здебільшого для доставки таких вантажів:

  • локомотиви;
  • 150-тонні генератори;
  • обладнання для гідроелектростанцій та ін.

Літак в перші ж дні війни могли використовувати для транспортування військової техніки від союзників, що змогло б придушити російський наступ на самому початку. Надання озброєння з США і Європи займало б в рази менше часу. Крім того Кремль планував повністю зруйнувати енергетичну систему України, тому літак, який може швидко постачати генератори і подібне обладнання, треба було ліквідувати.

Можна було врятувати

Напередодні нападу на Україну “Мрію” мусили тимчасово евакуювати в Німеччину: там в аеропорту міста Лейпциґ для цього надали місце. Чому ж цього не сталося?

Напочатку лютого на літаку проводилися ремонтні роботи. 18 лютого із запорізького заводу “Мотор Січ” прибув двигун, який встановили 23 лютого.  До вечора закінчили навіть тестові роботи, і літак був готовий до вильоту.

В наявності заздалегідь була приготована потрібна кількість пального, і станом на 22 годину заправку закінчили. Проте наказ про евакуацію так і не було отримано. 

Пошуки винного

На допитах екс-капітан “Мрії” Дмитро Антонов зазначив, що всі умови, аби врятувати літак, були. 

Зараз винними вважаються три особи, які знаходяться під слідством:

  • гендиректор ДП “Антонов”;
  • заступник гендиректора ДП “Антонов”;
  • начальник підрозділу з авіабезпеки. 

Ці чиновники напередодні нападу армії Росії на Гостомель не допустили підрозділи Нацгвардії України на Гостомельський аеропорт, щоб підготувати його до атак. Наслідками цього стали тимчасова окупація стратегічно важливого військового аеродрому, низки населених пунктів, що розташовані поруч, та ліквідація літака “Мрія”.

Слідство працює над тим, щоб встановити: були такі дії (радше – бездіяльність) халатністю чи зрадою. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *