Хто стане наступним генсеком НАТО

Наміри стати генсеком НАТО озвучували багато впливових політичних фігур починаючи від Урсули фон Дер Ляєн і закінчуючи Борисом Джонсоном. Але зараз країни-члени альянсу просять очолити блок протягом наступного року перевіреного генерального секретаря.

Важко досягти єдності

Хоча наразі повний консенсус ще не досягнуто, і залишились сторони, які не впевнені в правильності такого рішення, проте більшість вже визначилася.

Сам Столтенберг мав намір піти з посади, яку обіймає, про що заявляв у інтервʼю. Особа, яка перша заговорила про продовження його терміну – це Президент США Джо Байден.

Просто звикли

Сам Байден повідомив: така його позиція викликана зовсім не тим, що достойних кандидатів більше немає. Навпаки, є ціла низка цікавих і перспективних кандидатур. Особливо високо він оцінив премʼєрку Данії Фредеріксен.

Головна причина того, що Столтенберг мусить ще на рік залишитись генеральним секретарем НАТО, не у власних якостях кандидата, а в тому, що альянсу важко буде досягти згоди у виборі нового обличчя. А неодностайність зараз грає на руку противнику, адже вона приведе до затягування термінів прийняття рішень.

Проблему просто відклали

Повторне призначення Столтенберга допоможе вирішити найближчу проблему, адже є надія випрацювати консенсус за найближчий рік. Однак, таке рішення з часом призведе до ще більшої проблеми, про яку знає політична еліта Заходу. Справа в тому, що у 2024 відбудуться такі знакові події світового масштабу:

  • вибори в ЄС;
  • вибори Президента США.

Те, що всі ці події відбудуться протягом одного року, дещо небезпечно. По-перше, це викликає ризик виникнення нестабільності, адже кожен процес вимагає часу для стабілізації роботи системи. По-друге, це несе загрозу втрати балансу протидіючих сил, які забезпечують крихку стабільність у світі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *