«Хто твій друг»: чому ПВК «Вагнер» становить для України серйозну небезпеку

Напередодні колишній командувач Генерального штабу армії Великобританії лорд Річард Даннетт попередив офіційний Київ про можливі наслідки для чинної української влади втечі до Білорусі керівника російської приватної військової компанії “Вагнер” Євгена Пригожина. За словами Даннета, зараз «Вагнер» становить для територіальної цілісності України більшу загрозу, ніж чинна армія Російської Федерації. Що спричинило таку сенсаційну заяву?

Свою думку екс-командувач висловив в інтерв’ю популярному американському бюро  телевізійного каналу Sky News. Даннетт наголосив, що нині тимчасовий притулок в Республіці Білорусь Пригожин і бійці ПВК, які залишилися вірними йому, цілком можуть спробувати «реабілітуватися» в очах Кремля і здійснити напад на західні та північні частини України саме з білоруської території. Мовляв, у цьому випадку ЗСУ, які проводять контрнаступ на сході країни, просто не зможуть блискавично та адекватно відреагувати на можливе вторгнення.

«Ми не знаємо, що зараз задумав Пригожин і скільки у його розпорядженні перебуває людей, – зазначив, зокрема колишній керівник британського Генштабу. – Якщо боєздатність «Вагнера» не змінилася, Україні необхідно всерйоз перейматися захистом своїх кордонів із Білоруссю». І додав, що горезвісні «вагнерівці» навіть після спроби здійснення збройного заколоту в Росії не можуть розглядатися тим самим Києвом як «потенційні союзники України».

А ось на цій заяві колишнього начальника британського Генштабу слід зупинитись докладніше. Справа в тому, що раніше в українському сегменті Всесвітньої павутини з’явилися пости, в яких певні аналітики, включаючи деяких місцевих політиків, висловлювали надію на успішний результат дій ПВК «Вагнер» у Росії, називаючи цих найманців «прихильниками». «Висловлюючись образно, ворог твого ворога не завжди апріорі є твоїм другом, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський правозахисник Олександр Мітц. – Для України «вагнерівці» не є навіть «політичними попутниками». Немає жодних сумнівів, що в найближчому майбутньому зброя цих людей буде спрямована проти Києва».

Як розвиватимуться події надалі – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *