Це солодке слово “помста”: Росія обирає, як помститися Болгарії за допомогу Україні

Болгарія заявила, що вперше надасть військову допомогу Україні. До літа 2023 року Росії вдавалося контролювати і обмежувати болгарську підтримку, а тепер, коли вплив Кремля відверто ігнорують, залишилось перебирати методи помсти.

Нове дихання

Питання про передачу техніки стояло давно, але попередні адміністрації у Софії блокували процес. Та після того, як новий уряд в червні очолив Ніколай Денков, ситуація кардинально змінилась.

Тепер повідомили про передачу приблизно 100 бронетранспортерів. Вони перебувають на озброєнні Софії з 1980-х років, коли були передані Радянським Союзом в рамках Варшавського договору.

Простір для маніпуляцій

Здавалося б, Росія програла війну за вплив над Болгарією, якщо остання передає бронетехніку Україні. Але насправді певний простір для маніпуляцій ще залишився.

Справа в тому, що Софія ще не оголосила остаточний розмір допомоги, це питання віддали на розсуд виконавчої влади. Тобто, Росія ще може зменшити обсяги до мінімуму, якщо постарається.

Основні механізми

Росія в Болгарії може застосовувати свої основні важелі шантажу, які традиційно використовує стосовно Європи:

  • ціна і поставки газу та нафти;
  • інвестиції в країну;
  • закриття спільних проектів тощо.

Останніми роками Росія значні фінанси інвестувала через Софію. Лише курортно-готельний бізнес тут наскрізь просякнутий російськими бізнесменами.

Звідки така хоробрість?

Всі ризики і мінуси проукраїнської позиції болгарському уряду відому. Але, незважаючи на це, він обрав допомогу Україні. Звідки така рішучість?

Справа в тому, що основним чинником у міжнародній політиці виступає не шляхетність, а вигода для країни. Отже, втрати від протистояння з Росією в даній ситуації менші, ніж проєвропейські економічні перспективи. Російські вливання менші, ніж потенційні плюси наступного кроку в напрямку до ЄС. 

Таким чином, Болгарію не так цікавить сама Україна, як євроінтеграційні процеси. На тому ж щаблі знаходяться і відносини з США: американські інвестиції, які попливуть у Софію, зможуть певним чином налагодити економіку. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *