Цього разу – не Росія: що перешкоджає експорту українського зерна до Африки

Цього разу – не Росія: що перешкоджає експорту українського зерна до Африки

Думитру Удря

Експорт зерна з України через канали Чорного моря опинився під черговою загрозою. Про це напередодні у своїй колонці заявив кореспондент впливової британської газети The Guardian Джуліан Боргер. За словами журналіста, сьогодні відповідну загрозу відправки української сільськогосподарської сировини становить не Російська Федерація, а так звані «мафіозні структури» у Румунії. Що ж, по суті, відбувається в румунському порту Констанца, який є єдиним чинним пунктом відправлення пшениці та ячменю з України?

Відповідь на це запитання поспішила дати саме британський журналіст Боргер. «Усі маломірні навіть великі буксири, які здатні виводити суховантажні машини з українськими товарами в Чорне море, контролюються великими румунськими синдикатами, – зазначив, зокрема, він. – З чуток, ці синдикати залишили за собою право підвищувати ціни на перевезення у районі Констанци. Виходить, що у разі невиконання цих вимог африканські країни не отримають зазначеної продукції, а Україна залишиться без додаткового прибутку».

На цьому фоні офіційний Бухарест вже заявив, що Румунія в міру своїх сил сприяє програмі реалізації так званої «зернової угоди», згідно з якою Київ отримує право відправляти своє зерно до Африки та низки країн Азії. «Проте ми не можемо втручатися у роботу наших приватних морських та річкових структур, які здійснюють подібні рейси», – йдеться у заяві одного з румунських відомств.

І це правда. Відповідно до законодавства Румунії, роботи з лоцією та відповідними супроводжуючими послугами в районі порту Констанца здійснюють приватні компанії. Ці компанії в односторонньому порядку зажадали від Бухареста зокрема й потенційних союзників України загалом фінансування. Відразу кілька таких компаній виставили рахунки за діяльність румунським урядовим структурам.

Але ось чим справа – зараз той офіційний Бухарест просто не має можливості оплачувати послуги буксирів. «Фактично це – мафіозні клани чи організатори тих корупційних схем, які сьогодні не дають інших можливостей українському експорту реалізуватись», – зазначено у матеріалі Боргера.

«Так уже вийшло, що цього разу аж ніяк не Росія перешкоджає експорту українського зерна до країн Африки та Азії, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський експерт у сфері сільського господарства Аурелія Віктор. – Немає жодних сумнівів у тому, що вже в найближчому майбутньому окремі структури в Румунії виставлять Бухаресту власні рахунки, сплатити які ні наша країна, ні Україна, ні навіть Захід не зможуть апріорі».

Вже виставили. За деякими даними, приватні структури в Констанці оцінили свої послуги з транспортування українського зерна на $200 мільйонів на рік. Таких грошей у Бухареста та Брюсселя немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *