Цього разу про результат: позитивні новини з форуму в Давосі

15 січня в Швейцарії відкрився Всесвітній економічний форум, який продовжуватиметься весь тиждень. Цього разу захід став плідним і з перших годин зацікавив новинами навіть тих людей, які дуже далекі від політики. Про які цікаві рішення і теми вже відомо?

Основна тема форуму – безпекові питання миру і глобальні ризики. З огляду на кількість присутніх офіційних персон тема більш ніж актуальна.

Серед людей, які виступатимуть, є і Президент України. Його виступ заплановано в рамках дискусійної панелі “Досягнення безпеки та співробітництва у фрагментованому світі”.

А тепер про те цікаве, що сталося вже протягом першого дня Всесвітнього економічного форуму.

Головне – знайти формулу

Відбулась зустріч радників із питань нацбезпеки та радників із зовнішньої політики. Цього разу кількість учасників сягнула рекордної і становила 80 держав та міжнародних організацій. Темою було опрацювання спільного міжнародного плану на основі запропонованої Україною Формули миру. Кожен із пунктів підлягає ретельному обговоренню.

Цього разу у фокусі було пʼять пунктів:

  • виведення російських військ з території України та припинення бойових дій;
  • відновлення справедливості;
  • екологічна безпека;
  • запобігання повторенню війни;
  • питання офіційного підтвердження закінчення війни.

Українська сторона повідомила, що позиція учасників неодностайна, але це закономірно. Головне, що варіант замороження конфлікту різко відкидається з очевидних причин. 

Яка основна мета цієї роботи? Вона полягає в тому, що в разі бажання з боку Росії завершити війну офіційний план буде вже готовим, на це не треба буде витрачати час. Можливо, такий варіант багатьом пересічним громадянам здається дещо нереальним, проте, для самої РФ знаходитись поза зоною міжнародного права досить важко, адже це має негативний вплив на її економіку. Тому подібний сценарій ймовірніший, ніж може виглядати.

Обережно зі словами

Ще один здобуток – це спільне прескомюніке України і Швейцарії. В таких документах ретельно опрацьовується кожне слово, адже воно несе реальні політичні наслідки. Цього разу в ньому зазначається, що безпека України невідʼємна від світової, тому війну, розвʼязану Росією, офіційно признано дестабілізаційним чинником у світі. Закінчення цього конфлікту і подолання його наслідків – важливий момент для подолання світової кризи. 

Також на форумі повідомили про найбільші загрози, з якими найближчим часом стикнеться світова економіка. Якщо 10 років тому на першому місці були екстремальні природні явища, то цього разу лідер – дезінформація. Також серед лідерів – поляризація суспільства, яка раніше займала одну з останніх позицій. 

Вплив дезінформації прийняв такі глобальні масштаби через те, що в поточному році більше 3 млрд людей візьмуть участь у виборах. Фейкові новини та наративи небезпечні не лише на стадії передвиборчих кампаній, але і на перших етапах правління нових урядів через загрози тероризму, протестів тощо. 

Однак треба розуміти, що форум в Давосі – не той захід, де розподіляють фінанси або приймають надважливі рішення про військову допомогу. Він знаходиться в розряді подій, які лише формують клімат для наступних – дійсно вирішальних – кроків, тому вартий уваги і зусиль політиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *