Частину кордону Польщі і Росії планують затопити: польський уряд вигадує нові засоби відмежування

Планується затопити певну ділянку кордону, де Польща межує з Росією та Білорусією. Це буде додатковим заходом, щоб посилити ту систему, що вже існує у вигляді паркану заввишки 5,5 метрів, який відокремлює країну від Білорусії.

Думати наперед

Про те, що програма розширюється, розповів Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск. Будівництво укріплень включатиме систему з: 

  • бетонованих укриттів; 
  • щільних лісових насаджень (які дають тактичну перевагу в разі збройного захисту кордону);
  • значних затоплених ділянок. 

Ділянка, на якій облаштують таку систему, чимала: вона простягається на 400 кілометрів в східних адміністративних межах. Наразі визначають такі заходи як першочергові і вкрай необхідні, адже на кордонах як з Росією, так і з Білоруссю східні сусіди постійно проводять провокації у вигляді гібридних атак, використовуючи для цього нелегальних мігрантів. Така активність щороку лише посилюється, тому існуючу систему доводиться переглядати.

Зараз дешевше

Дональд Туск розповів, що кожен день (іноді по кілька разів протягом доби) він отримує звіти про намагання незаконно перетнути кордон. Організовуються вони силами Президента Білорусі Олександром Лукашенком. Для перетину кордону вони вдаються до агресивних методів. Для поновлення почуття безпеки Польщі на східних рубежах і побудують необхідну інфраструктуру, а цілу низку земель доведеться затопити, якщо їх не вдається повноцінно контролювати. 

Нагадаємо, що чинний Премʼєр-міністр не є першим ініціатором таких заходів. Попередній уряд побудував на кордоні надійний паркан висотою понад пʼять метрів, що простягається на 180 км. Крім того, його доповнили щільною мережею камер і датчиків руху, які цілодобово стежать за адміністративною межею між двома країнами. Це все створюється в рамках програми “Східний щит”, яка направлена на стримування агресії з боку Росії та Білорусі. Як показує історія, мати агресивних сусідів – дуже дорога розкіш. Лише на укріплення вже існуючої системи Польща виділить найближчими роками понад 2,55 мільярда доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *